Közélet

Botka: Nincs itt semmiféle ultimátum

Botka László (botka lászló, szeged, szeged, )
Botka László (botka lászló, szeged, szeged, )
Botka László már találkozott a balos pártok jelöltjeivel, de ugye még nem mindegyik állt be a szegedi polgármester mögé. Szerinte nem az ő személye a lényeg, hanem hogy gyorsan legyen összefogás.

Az átlagmagyar pattogatott kukoricával a kezében, mosolyogva nézi, ahogy a baloldal megint az összefogáson hőbörög, pont mint négy éve. Most Bajnai Gordon helyett az MSZP szegedi polgármestere, Botka László került a középpontba, aki három pontban foglalta össze, milyen körülmények teljesülése esetén vállalná az egyesült baloldal kormányfőjelöltségét. Botka csütörtökön telefonos interjút adott az ATV-nek, amiben elmondta, az ultimátumszerű javaslatcsomagja

valójában nem is ultimátum.

Az is kiderült, hogy Botka az elmúlt hónapokban találkozott “a demokratikus pártok” vezetőivel, szóval senkit sem ért váratlanul a dolog az ötleteivel. Ha összeadjuk a demokratikus pártok támogatóit, akkor is egymillió választó hiányzik a balos győzelemhez a szegedi városvezető szerint. Ha a jelenlegi politika folytatódik,

az nem a változás forgatókönyve.

Minden párt gondolja át, a győzelemben hisz-e, gondolják át a körzetek győzelemre esélyes jelöltjeit. Hozzátette, “ezek nem az én személyes feltételeim“, ez az egyetlen esély a győzelemre. A mostani választási rendszer miatt kell egy lista, körzetenként egy jelölttel, ha tetszik, ha nem. Botka szerint létezik a közvélemény-kutatók között az emlegetett egymillió szavazó a jobbikosok és bizonytalanok között. Sok Fidesz-szavazó sem lát más alternatívát, ha látna, elfordulna a kormánypártoktól.

Botka szerint “a 2014-es összefogósdi újrajátszása” nem történhet meg újra, ráadásul “nem a jelölt személye, nem az én személyem a fontos”.

Ő ugyanezeket elmondta az MSZP-kongresszuson, most is mindenkivel beszél, aki kíváncsi a véleményére. “Innentől kezdve tényleg a pártoknál pattog a labda”. Emlékeztetett, hogy három éve későn, csak januárban jött össze a választási összefogás, miközben áprilisban volt maga a választás.

Botkának hétfőn lett volna találkozója az MSZP vezetőivel, most itthon van, de jövő hétre elutazik. Molnár Gyulával így is többször egyeztetett, január közepén pedig le fognak ülni tárgyalni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik