Közélet

Orbán Viktor megtárgyalta Európa jövőjét

A magyar miniszterelnök Jaroslaw Kaczynskival, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökével egyeztetett, tájékoztatta az újságírókat Ryszard Terlecki,  a szejm alelnöke. A fő témák Európa jövője, a migrációs válság és gazdasági kérdések voltak.

A csaknem háromórás megbeszélés egy krakkói étteremben zajlott le. A magyar miniszterelnökön és a PiS elnökén kívül jelen volt Mateusz Morawiecki miniszterelnök-helyettes, Marek Kuchcinski, a szejm elnöke, illetve a két alelnök, Joachim Brudzinski és Ryszard Terlecki.

A gazdaságról és egyéb aktuális közéleti témákról tárgyaltunk, köztük mindenekelőtt Európa jövőjéről

– nyilatkozott a  találkozó  után újságíróknak Ryszard Terlecki, hangsúlyozva, hogy a megbeszélések folytatódni fognak, a lengyel-magyarnál szélesebb formátumban.

Közlése szerint a találkozó nagyon jó légkörben zajlott le.

Az országaink vezetői közötti barátság tovább mélyült

– értékelt.

Arra a kérdésre, hogy szerepelt-e a tárgyaláson a jövő heti EU-csúcstalálkozóra való felkészülés és a migrációs válság problémája,  a másik alelnök, Joachim Brudzinski úgy válaszolt:

Minthogy a migráció ügye ma az Európai Uniót érintő egyik legfontosabb kérdés, természetesen szóba került a megbeszélésen.

Az EU állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját december 15-én és 16-án tartják Brüsszelben. A csúcs egyik fő témája a migráció és az uniós menekültpolitika lesz.

Orbán Viktor a Jagelló Egyetemen tartott pénteki beszédében úgy fogalmazott, a magyarok és a lengyelek vére összekeveredett. A miniszterelnök kétnapos turnéra ment Lengyelországba, miután kikampányolta magát Romániában.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik