Közélet

Orbán szerint összekeveredett a magyarok és a lengyelek vére

Közép-Európa reneszánsza zajlik – vélekedett a magyar miniszterelnök Krakkóban.

Krakkóba látogatott pénteken Orbán Viktor, aki a Jagelló Egyetemen arról beszélt, hogy

Közép-Európa a reneszánszát éli, folyamatosan és dinamikusan fejlődik és erősödik.

A magyar miniszterelnök egy konferencián szólalt fel, amelyet Waclaw Felczak történészprofesszor születésének századik évfordulója alkalmából rendeztek. Azt mondta, „a magyarok és a lengyelek megértették, hogy a kezükbe kell venniük a sorsukat, és a történelemtől esélyt kaptak, hogy egymással összefogva Európa és a világ legsikeresebb térségévé tegyék Közép-Európát”.

Ezen dolgozik a V4, ennél kisebb célt nem érdemes kitűznünk

– vélte. Kitért arra is, hogy „annak idején Waclaw Felczak medret szabott a mi politikai elképzeléseinknek, az ő tanácsára alakult meg a Fidesz, így alapító szellemi atyánk lett”.

Egy 1956-os emlékünnepségen, ahol az Egyetemisták Forradalmi Bizottságára, annak tiltakozásaira és a magyarok számára nyújtott segítségére emlékeztek, Orbán azt mondta:

Új, felívelő történelmi időszak kezdődik Közép-Európában, és a fiataloknak kell megtalálniuk a választ arra a kérdésre, hogy miként kell újjáépíteni a magyar-lengyel barátságot ebben az új korszakban.

Kijelentette: „tudjuk, hogyan kell barátnak lenni a szenvedéssel teli időben, de most másmilyen időkre készülünk, a nagy közép-európai felemelkedésre, a békés, szabad, derűs és jómódú közép-európai életre”.

Arra utalva, hogy az 1956-os forradalom leverése után a lengyelek egyebek mellett véradománnyal segítettek, Orbán úgy vélekedett, hogy „a lengyeleknek köszönhetően a magyarok és a lengyelek vére összekeveredett”, 1956 után a lengyeleket a magyarok nemcsak barátnak tekintik, hanem olyan testvérnek, akikkel vérszerződést kötöttek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik