Közélet

Élt 125 évet, dolgozói 40 százalékát kirúghatják

Januártól – 125 év után – megszűnik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

 

Az OEP lesz  a legnagyobb vesztese az állami bürokrácia csökkentésének. A vártnál sokkal több munkatárs elküldése miatt veszélybe kerül a biztosító egyik alapfeladata, az ellenőrzés-  írja a Népszava. A lap szerint a kormány az intézmény- és létszámcsökkentéstől a költségek 20 százalékos megtakarítását várja, de átláthatatlan, mennyivel lesz kisebb a kormánytisztviselők és egyéb munkavállalók létszáma januártól, mivel érdemi egyeztetések nélkül hoznak döntéseket.

A Népszava információi szerint az OEP vezetőit sokkolta, amikor Balog Zoltán miniszter október 14-én a dolgozóknak arról beszélt, hogy a feladatok szétszabdalásakor milyen létszámban gondolkodnak egyes területeken. A leépítés a területi szervezeteknél sokkal nagyobb a vártnál, a drasztikus létszámcsökkenés pedig sokak szerint a munkavégzést is veszélyeztetheti.

Mindenütt teljes a bizonytalanság. A vidéki munkatársak vannak a legrosszabb helyzetben, ráadásul, ha őket elküldik, felszámolják a biztosító ellenőrző funkcióját – mondta a lapnak a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Taskovics István emlékeztetett rá, hogy sokan nyugdíj-közelben vannak, így várható, hogy a bizonytalanság elől akár önként is elmenekülnek, de ez nem oldja meg a gondot, hogy a feladataikat nem lesz, aki ellássa, mert nincs utánpótlás sem, az ellenőrzések drasztikus csökkenése pedig tovább rontja az ellátás színvonalát.

Az átszervezések hírére év eleje óta már 112 dolgozó távozott önként az OEP-től, helyüket nem töltötték be és csak remélik, hogy a tervezett leépítésekbe ezt a létszámot bekalkulálhatják. A szakszervezeti vezető arra is figyelmeztetett, hogy azoknak a munkatársaknak, akiknek december 31-ig tart a megbízatása, október 28-án, pénteken el kellett volna postázni a felmondó levelet, de nem kaptak olyan információt, hogy az értesítések kiküldését megkezdte az OEP.

Az OEP működésében legalább egyéves zavart okozhat az átszervezés, ennek szenvedő alanyai a dolgozók mellett a pénztár ügyfelei lesznek. A pénztár megszüntetésének terve ellen tavasszal még a szakterület államtitkársága is tiltakozott az összes egészségügyi szakmai szervezettel és szakszervezettel együtt, de a kormány nem engedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik