Közélet
A Sakk és póker - krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról című könyv bemutatója

Etikai kódexbe ütközhet Matolcsy várbeli lakása

24.hu
24.hu

2016. 10. 07. 14:40

A jegybank etikai elvárásaiba is ütközhet Matolcsy György MNB-elnök lakása, ami az UniCredit vezérének tulajdona.
Korábban a témában:

Mint kiderült nemrég, Matolcsy György jegybankelnök eléggé fura, és tán kissé összeférhetetlen módon egy olyan várbeli lakásban él, aminek a tulajdonosa Patai Mihály, az UniCredit hazai vezérigazgatója. A 444 egy érdekes mellékszálat talált a sztoriban, miszerint az MNB etikai kódexét karcolhatja Matolcsy lakhelye.

Eszerint ugyanis a jegybank munkatársai csak minimális ajándékokat és szívességeket fogadhatnak el, épp annyit, hogy az “figyelmesség legyen, ne csorbítsa, ne befolyásolja a Bank munkatársainak tárgyilagosságát, ne teremtsen lekötelezettséget, ne keletkeztessen elvárást.” Csak akkor fogadhatnak el ajándékot vagy vendéglátást, ha nem látható a befolyásolás jele.

Ezzel nincs vége, a kódex szerint a 20 ezer forint feletti ajándékokat be kell jelenteni, rendszeresen ugyanattól érkező ajándékokat nem szabad elfogadni. Vendéglátást is csak “megfelelő, lekötelezéssel nem járó mértékben szabad elfogadni.” Pénz, azt helyettesítő eszköz vagy utalvány se fogadható el, piaci előny szerzésére pedig a bank munkatársa nem használhatja fel a jogviszonyát az MNB-vel.

Matolcsy lakása a lap szerint túlmegy ezeken a határokon, pláne mióta a pénzügyi felügyeletet (PSZÁF) beolvasztották a jegybankba. Mindenesetre az MNB munkatársainak kötelező betartani az etikai kódexet. Felcsuti Péter, a Bankszövetség korábbi vezetője szerint megfelelési szabályok vonatkoznak a bankvezetőkre is. Felcsuti szerint kínos az ügy Patainak is, abban az olasz bankfelügyeletnek és az olasz anyacégnek is lépnie kéne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.