Gazdaság

247 milliót költ el Matolcsy alapítványa doktori képzésre

Gyakorlatorientált, speciális angol nyelvű doktori képzés indult a győri Széchenyi István Egyetemen a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány támogatásával, közölte Dubéczi Zoltán, a jegybank oktatási igazgatója.

Ismertetése szerint az egyetemen indult Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola három részre tagolódik: regionális gazdasági, menedzsment és transzdiszciplináris (több tudományt érintő) területre.

A kifejezetten gyakorlatorientált doktori képzésben 24 doktorandusz hallgató kezdte meg tanulmányait. A képzés mellett a kutatási tevékenység is angol nyelven zajlik.

A Magyar Nemzeti Bank és a győri Széchenyi István Egyetem megállapodása alapján létrejött képzést a Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány 247 millió forinttal támogatja, ebből mintegy 70 millió forintot fordítanak a hallgatók ösztöndíjára. A fennmaradó összeget az oktatók díjazására, tananyagfejlesztésre, konferencia-szervezésre, kutatási publikációkra különítik el.

Dubéczi Zoltán kiemelte: az új specializáció oktatásában az egyetem kutatói és oktatói mellett számos külföldi, nemzetközileg elismert professzori kör is részt vesz.

Az egyetem és a jegybank május 4-én kötött együttműködési megállapodást, melynek keretében a Magyar Nemzeti Bank szakmai támogatásáról biztosította a Magyarországon kuriózumnak számító képzést, amelynek célja, hogy olyan széles látókörrel és nyitott gondolkodással rendelkező doktoranduszokat képezzen, akik majd vezető szerepet tölthetnek be Magyarország és a Kárpát-medencei régió társadalmi-gazdasági életében.

Dubéczi Zoltán azt mondta, nem egyetemi-oktatói utánpótlás nevelése a cél, hanem az a koncepció, hogy a gyakorlati életben már bizonyított, és már szakmai tapasztalattal bíró szakembereknek adjanak többlettudást és lehetőséget a PhD-cím elnyerésére.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik