Közélet

Egész Lengyelországban, sőt Budapesten is tüntetnek a teljes abortusztilalom ellen

A magzati élet védelme mellett kiállók fehér ruhában, imával demonstráltak.

A teljes abortusztilalom ellenzői és támogatói is demonstrálnak hétfőn Lengyelországban: előbbiek gyászruhás megmozdulásokat tartanak, utóbbiak fehér ruhába öltözve közös déli imádságokon vettek részt.

Lengyelországban jelenleg az az 1993-as törvény van érvényben, amely három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha a magzat nemi erőszak következtében fogant, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A lengyel parlament előtt lévő törvénymódosítás még ilyen esetekben is tiltaná az abortuszt.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Hétfőn az abortusztilalmat ellenzők happeningeket, tüntetéseket tartanak a lengyel városokban. A tiltakozáshoz számos ellenzéki politikus is csatlakozott. Varsóban egy népesebb csoport a kormánypárt székháza előtt gyűlt össze, transzparenseiken olyan üzenetek voltak olvashatók, mint például „A törvényes abortusz hiánya gyilkol”, illetve „A testem nem inkubátor”.

Több munkaadó is közölte: engedélyezik a náluk dolgozó nők távolmaradását, hogy részt vehessenek a tüntetéseken.

Mindezzel szemben a lengyel püspöki kar fehér ruha viseletére, és a fogantatástól tartó élet melletti imára kérte a híveket. Hétfőn délben miséket is tartottak a lengyelországi templomokban. A TV Republika nevű konzervatív hírtelevízió fehér napot hirdetett, a műsorvezetők fehér szalagot tűztek ruhájukra. „Fehér tiltakozás” címmel országos imaakciót hirdettek a karmelita nővérek.

A lengyel szenátus kormánypárti elnöke vasárnap kilátásba helyezte, hogy módosítják a törvényjavaslatot: továbbra is lehetőség lesz abortuszra nemi erőszak, vagy az anya veszélyeztetése esetén, de olyan esetekben nem, amikor fogyatékos, ám életképes gyermek jönne világra. (MTI)

Korábban arról írtunk: a teljes abortusztilalmat a lengyel lakosság sem támogatja, a legtöbben (42%) azon az állásponton vannak, hogy megfelel a mostani szabályozás, 25 százaléknyian pedig megengedőbb törvényt szeretnének.

Budapestre is hirdettek szolidaritási tüntetést a lengyel abortusztörvény ellen tiltakozó nők mellett hétfőn 18 órára, a lengyel nagykövetség elé, a Városligeti fasoron. A résztvevőknek fekete ruhát javasolnak, és saját készítésű magyar, angol, lengyel nyelvű transzparenseket is szívesen látnak, de a szervezeti- és pártlogókat szeretnék távol tartani a szervezők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik