Közélet
fludra-rallyaga160424_npkIj

Egész Lengyelországban, sőt Budapesten is tüntetnek a teljes abortusztilalom ellen

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2016. 10. 03. 15:22

A magzati élet védelme mellett kiállók fehér ruhában, imával demonstráltak.

A teljes abortusztilalom ellenzői és támogatói is demonstrálnak hétfőn Lengyelországban: előbbiek gyászruhás megmozdulásokat tartanak, utóbbiak fehér ruhába öltözve közös déli imádságokon vettek részt.

Lengyelországban jelenleg az az 1993-as törvény van érvényben, amely három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást: ha a magzat nemi erőszak következtében fogant, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. A lengyel parlament előtt lévő törvénymódosítás még ilyen esetekben is tiltaná az abortuszt.

Polish women strike to signify grief in terms of the abortion ban in Poland, 03 October, 2016, Warsaw. (Photo by Krystian Dobuszynski/NurPhoto)
Getty Images Hungary

Hétfőn az abortusztilalmat ellenzők happeningeket, tüntetéseket tartanak a lengyel városokban. A tiltakozáshoz számos ellenzéki politikus is csatlakozott. Varsóban egy népesebb csoport a kormánypárt székháza előtt gyűlt össze, transzparenseiken olyan üzenetek voltak olvashatók, mint például „A törvényes abortusz hiánya gyilkol”, illetve „A testem nem inkubátor”.

Több munkaadó is közölte: engedélyezik a náluk dolgozó nők távolmaradását, hogy részt vehessenek a tüntetéseken.

Mindezzel szemben a lengyel püspöki kar fehér ruha viseletére, és a fogantatástól tartó élet melletti imára kérte a híveket. Hétfőn délben miséket is tartottak a lengyelországi templomokban. A TV Republika nevű konzervatív hírtelevízió fehér napot hirdetett, a műsorvezetők fehér szalagot tűztek ruhájukra. „Fehér tiltakozás” címmel országos imaakciót hirdettek a karmelita nővérek.

A lengyel szenátus kormánypárti elnöke vasárnap kilátásba helyezte, hogy módosítják a törvényjavaslatot: továbbra is lehetőség lesz abortuszra nemi erőszak, vagy az anya veszélyeztetése esetén, de olyan esetekben nem, amikor fogyatékos, ám életképes gyermek jönne világra. (MTI)

Korábban arról írtunk: a teljes abortusztilalmat a lengyel lakosság sem támogatja, a legtöbben (42%) azon az állásponton vannak, hogy megfelel a mostani szabályozás, 25 százaléknyian pedig megengedőbb törvényt szeretnének.

Budapestre is hirdettek szolidaritási tüntetést a lengyel abortusztörvény ellen tiltakozó nők mellett hétfőn 18 órára, a lengyel nagykövetség elé, a Városligeti fasoron. A résztvevőknek fekete ruhát javasolnak, és saját készítésű magyar, angol, lengyel nyelvű transzparenseket is szívesen látnak, de a szervezeti- és pártlogókat szeretnék távol tartani a szervezők.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Sexcrimes  Wild Things / wildthings   Year: 1998 - usa  Denise Richards, Matt Dillon   Director: John McNaughton
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.