Közélet

Száműzik a készpénzt a szegedi közszolgáltatásokból

Érintős bankkártyával lehet majd fizetni a tömegközlekedésben és a parkolásért, mobilalkalmazással rendelhetik a szülők a gyerek ebédjét.

Több alapvető közszolgáltatást is korszerűsítenek Szegeden, készpénzmentes megoldással lehet majd fizetni a parkolásért, a tömegközlekedésért, a közétkeztetésért és a távhőért.

Botka László polgármester sajtótájékoztatóján elmondta: teljes egészében átalakítják jövő májustól a parkolási rendszert. 200 millió forint költséggel 116 napelemes parkolóautomatát telepítenek, amelyeknél paypass bankkártyával is lehet majd fizetni. A fizető övezetekben egyetlen parkolóhely sem lesz, amely 75 méternél távolabb lenne a legközelebbi automatától. Az átalakítás nem jár díjemeléssel, sőt, a bankkártyás fizetés olcsóbb lesz, mint az egyre népszerűbb mobiltelefonos.

A helyi tömegközlekedésben valamennyi járművön lehetőség lesz majd az érintésmentes bankkártyával való fizetésre, olcsóbban, mintha a járművezetőnél váltanának jegyet. Erre azért is szükség van, mert jelentősen nő a járművezetőknél megvásárolt jegyek aránya, ami késéseket is okoz.

Az egyik szegedi általános iskolában már a tanév kezdetétől tesztelik azt a fejlesztést, ami lehetővé teszi a szülőknek, hogy interneten, vagy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül rendeljék meg a gyermekek étkeztetését, vagy betegség esetén lemondják azt. Az alkalmazáson keresztül bankkártyás fizetésre is lehetőség van. Januártól a szolgáltatás minden, korábban önkormányzati fenntartású szegedi általános- és középiskolában elérhetővé válik, és a megoldást az óvodákra és bölcsődékre is kiterjesztenék majd.

A távhőszolgáltatást nyújtó önkormányzati cég, a Szetáv Kft. októbertől digitális formában küld számlát a fogyasztóknak, amit januártól interneten, bankkártyával is kiegyenlíthetnek az ügyfelek. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik