Közélet

Egy magyar pilóta szerint a Germanwings tragédiája megelőzhető lett volna

germanwings 1 (germanwings, repülő, repülőgép, katasztrófa, összeesküvés-elmélet, andreas lubitz, illuminati, illuminátusok, new world order, nwo, nagy hadronütköztető, lhc, összeesküvés, összeesküvés-elmélet, fizika, )
germanwings 1 (germanwings, repülő, repülőgép, katasztrófa, összeesküvés-elmélet, andreas lubitz, illuminati, illuminátusok, new world order, nwo, nagy hadronütköztető, lhc, összeesküvés, összeesküvés-elmélet, fizika, )

Megírtuk, szigorúbb vizsgálatok várnak majd a pilótákra. Pető György pilóta szerint némileg értelmezhetetlen a pilóták pszichológiai vizsgálatának szigorításáról szóló javaslat, mert eddig semmilyen pszichológiai szűrésen nem kellett részt venniük.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség szerdán tett javaslatot a pilóták orvosi és pszichológiai vizsgálatának szigorítására annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a tavalyi franciaországi légi katasztrófa.

Pető György az M1-en elmondta

a pilótáknál eddig csak olyan alapvető egészségügyi dolgokat néztek meg, hogy rendben van-e látásuk, hallásuk, egyensúlyérzékelésük, fizikai állapotuk. Emellett az alkohol- és drogfogyasztást is rendszeresen szűrték. A mentális problémákat viszont, amelyeknek a hétköznapokban tünetei sem nagyon vannak, nem – erre kell felállítani egy új rendszert.

Pető szerint korábban volt egy feloldhatatlannak vélt ellentét ez ügyben az orvosi titoktartás kötelezettségével. Németországban például, ha egy orvos megszegi a titoktartás előírásait, akár börtönbe is kerülhet, mondta. Szerinte

mérlegre kell tenni, hogy melyik az erősebb, egy ember magánjoga vagy mondjuk száz ember élethez való joga.

Ezzel együtt a pilóta felfoghatatlannak nevezte – különösen a Germanwings esete után -, hogy mi tartott eddig a pilóták pszichológiai szűrésének kidolgozása ügyében. Pető György szerint a Germanwings tragédiája is megelőzhető lett volna, ha az orvosok szólnak a légitársaságnak a pilóta mentális állapotáról.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség javaslatcsomagja azért született, mert tavaly márciusban a Germanwings német légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. Az utasszállító fekete dobozainak adatai alapján a másodpilóta, a súlyos lelki problémákkal, depresszióval küszködő, emiatt korábban több terápián is átesett Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan vezette a gépet a hegynek.

(mti)

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik