Közélet

Forró ősz vár Orbánra, újabb gigatüntetés jöhet

A kvótareferendum után néhány nappal vonulnának utcára.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke szerint nem maradt mozgástér a bértárgyalásokhoz, ezért nagy szakszervezeti tüntetés lehet október 7-én. Kordás László a Klubrádióban azt mondta, az oktatásban, az egészségügyben, a többi közszolgáltatásban dolgozók elégedetlensége – a szakszervezeti konföderációk összefogásával – nagy demonstrációban csúcsosodhat ki, mivel a kormányra csak akkor lehet hatni, ha nem százak, hanem tízezrek vonulnak utcára.

Néhány napja a szövetség közleményben tudatta, hogy a KSH magyar keresetekről közzétett adatai alapján (az év első öt hónapjában 7,5 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek) igazoltnak látja:

– az idei évre vonatkozó szükséges béremelkedési prognózisát,

– az idei évre vonatkozó szükséges béremelési javaslatát,

– a magyar dolgozók anyagi megbecsülésének szükségességét.

Megállapodás híján a Magyar Szakszervezeti Szövetség ágazataira fokozott szerep hárult a helyi bértárgyalásokon, ahol nincs szakszervezeti jelenlét, még kiszolgáltatottak a munkavállalók. A szövetség ezért olyan országos bérmegállapodást sürget, amely iránymutató a gazdasági élet minden szereplőjének.

Független elemzők szerint az év egészében 6-7% körül várható a bruttó bérnövekedési ütem. A szakszervezeti szövetség ezért tárgyalna a kormánnyal, a munkaadókkal a munkaerőpiac égető gondjairól, a bérrendszerről, és egy olyan adó- és foglalkoztatáspolitikáról, amely a munkavállalók szempontjainak megfelel.

Szorosan összefügg fiatal honfitársaink kivándorlásának nagysága a hazai bérviszonyainkkal. Őket elsősorban megélhetési szempontok vezetik. Amíg nem rendezzük ezt a kérdést, nem számolhatunk tömeges visszatérésükre, illetve a folyamat visszafordulására. A megoldás nem várhat tovább.

A háromoldalú megbeszéléseknek a gazdasági életben nem csökken, hanem növekszik a szerepe. Ezért Kordás László azt szeretné, ha már szeptember elején elkezdődnének a 2017-re vonatkozó bértárgyalások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik