Közélet

A szívhangoktól a nemzethalálig – itt az utolsó Dúró-Novák-javaslat

A T. Házban szétszakított házaspár "hattyúdala" az abortusz visszaszorításáról szól.

A Jobbik képviselői országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be a terhesség-megszakítás visszaszorításáért. Az előterjesztés az abortuszt a „családon belüli erőszak legelterjedtebb és legbrutálisabb” formájának nevezi, mert az a “legártatlanabb és legvédtelenebb, magzatkorú emberek” ellen irányul. A javaslat szerint az Országgyűlés felkérné a kormányt, hogy

a) alkosson szabályozást annak érdekében, hogy a terhesség-megszakítás elvégzése előtti utolsó orvosi vizsgálaton az anyának kötelező legyen a magzat szívhangját meghallgatnia,

b) az a) pontban foglaltak végrehajtása érdekében biztosítsa annak feltételeit, hogy a terhességét megszakíttatni kívánó állapotos nő a) pont szerinti vizsgálata a magzati szívhangot észlelni és ennek hangját kibocsátani képes ultrahangkészülékkel történjen.

c) a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

Az indokolásban az ellenzéki képviselők idézik Kövér László (Fidesz) házelnököt, aki a minap azt mondta, hogy ha a „következő tíz-húsz évben az ország nem tudja kezelni a népességfogyást, akkor az ezeréves magyar állam megszűnése fenyeget”.

A népességfogyás nemzethalálba vezető tragédiáját közös, pártok fölötti, nemzetpolitikai szintű kihívásnak tekintve hiszünk a jó irányba vezető, kis lépések taktikájában is. Ezek egyikének azt tartjuk, hogy az abortuszveszélynek kitett terheseknek tegyük lehetővé azt a lehetőséget, hogy tájékozottan dönthessenek az általuk áldottnak vagy várandósnak, sokszor inkább súlyosan terhesnek érzett másállapot további viseléséről vagy elutasításáról.

Dúró Dóra és Novák Előd szeretné, ha az anyák magzatuk szívhangját meghallgatva pontosan tudnák, hogy nem egy sejtcsomóról döntenek. Üdvözölnének egy tájékoztató kiadványt is az abortusz egészségügyi, pszichikai veszélyeiről, az anyaság örömeiről, az örökbeadás lehetőségeiről, de tudják, egy ilyen kiadvány messzire vezető vitákhoz vezetne. Ők most csak az Istenadta élet megkérdőjelezhetetlen hangját szeretnék eljuttatni az anyákhoz.

Sokan egy fogászati beavatkozáshoz hasonló súlyúnak tekintik csak az abortuszokat, vagy mint fogamzásgátlási eszközként tekintenek rá.

Mint írták, javaslatuk a hazai és nemzetközi jogban is az orvosi ténykedés iránymutató alapvetéséhez, a modern betegjogok részét képező tájékozott beleegyezésen alapul. Ennek jegyében javasolják, hogy kerüljön be a magzati élet védelméről szóló törvénybe elvárásként a “magzatgyermek – mint a homo sapiens egyik tagja – szívhangjának” meghallgatása.

A politikus házaspár szerint nemzetközi példák igazolják, hogy a nők 20 százaléka elállt az abortusztól, miután meghallotta kisbaba szívhangját, meglátta a monitoron. Az egészséges másállapotnál a baba kihangosított szívhangjával

azt az üzenetet küldheti az őt hordozó anyának, hogy íme, élek és veled vagyok.

A magzati szívhangról szóló javaslat lényege, hogy a tájékozott beleegyezés alkalmazásával többletjogot biztosít a magukat terhesnek érző anyáknak magzatkorú gyermekeik megismerésére, tájékozottan történő elfogadására vagy elutasítására. A határozati javaslat ezt olyan kötelességként fogalmazza meg, amelynek alkalmazása a terhesség-megszakítást végző intézményre, orvosra kötelező, elmaradása esetén a várandós nőt nem fenyegetné semmiféle hátrány, büntetés – írták az előterjesztők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik