Közélet

Mészáros Lőrinc bérelt földjei nem kerülnek kalapács alá

Mindez azután derült ki, hogy "csak" kávézgattak egyet a földművelésügyi államtitkárral. Véletlen?

A nol.hu írta meg kedden, hogy Felcsút polgármestere, Orbán Viktor jó barátja a földügyekért felelős földművelésügyi államtitkárral, Bitay Mártonnal találkozott a Gresham palotában. A meetingről Mészáros Lőrinc annyit mondott, hogy csak kávéztak egyet. Bitay másnapi szerint a fociról beszélgettek.

Az átlátszó.hu szúrta ki, hogy még aznap a Nemzeti Földalap visszavont három földárverési hirdetményt. Ezek egyikében Mészáros cégének a Búzakalász 66-nak, és Mészáros testvérének az államtól bérelt földjei kerültek volna az árverési kalapács alá.

165 hektár olyan bérelt állami föld van Mészárosék művelésében, amit a döntés nyomán mégsem ad el az állam.

Az átlátszó.hu szerint ennek az lehet az oka, hogy Mészárosék szűk családjában már majdnem mindenki elérte az egy személyre vonatkozó háromszáz hektáros termőföld birtoklási határértéket, tehát ha akarnának sem tudnának törvényesen több földet venni.

A lap emlékeztet, hogy a földárverések májusban indulnak újra; ez már a harmadik árverési kör lesz, a kormányzat tervei szerint egyelőre az utolsó is. Mészáros Lőrinc és családja háromezer focipályányi földterületet vett meg az első két körben – írja az átlátszó.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik