A Citylab híre szerint hamarosan az emberiség szellemi kulturális örökségének része lehet a pizza. Na nem a külkerületi büfékben árult „magyaros”, hanem a klasszikus nápolyi fajta.
Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos Kulturális Szervezetének (UNESCO) olasz nemzeti bizottsága azt javasolta, hogy vegyék fel a pizza napoletanát az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. A listán szereplő kulturális tradíciók, társadalmi gyakorlatok, rituálék, népszokások, tárgyak stb. különleges védettséget élveznek, és megőrzésüket egy erre elkülönített alapból anyagilag is támogatja az UNESCO.
A tradicionális nápolyi pizzasütési módszer Olaszországot jelképezi a világ számára
– indokolta a döntést a Local tudósítása szerint az olasz agrárminiszter.
Tény, hogy a dél-olasz pizzasütők nagyon komolyan veszik a mesterségüket. Saját minőségbiztosítási szervezetük is van: az Associazione Verace Pizza Napoletana (Valódi Nápolyi Pizza Szövetség), amely rendkívül szigorú szabályokat ír elő a felhasználható alapanyagokkal és a sütési módszerekkel kapcsolatban, sőt, még azt is meghatározza, hogy milyen vastagnak kell lennie a tésztának.
Jó hír, hogy már Magyarországon is van „Vera Pizza” minősítésű étterem: a Madách téri Igen pizzéria tavaly decemberben nyitott a Madách téren.