Közélet

Kúria: fenyegetően léptek fel a kopaszok, de nem ismerték Erdősinét

Megváltoztatták a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, a Kúria kimondta, Nyakót akadályozták népszavazási kezdeményezése benyújtásában.

A 15-20 kopasz és Erdősi Lászlóné február 23-án jelentek meg a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt, ahogy Nyakó István is. A vasárnapi boltzárról szerettek volna népszavazási kérdést leadni, Erdősiné győzött, a kopaszok keménykedtek.

Nyakó a Kúriához fordult, felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, miután az NVB elutasította kifogásait. Az NVB szerint Erdősiné és kísérője nem követett el jogsértést, valamint Nyakó azt is kifogásolta, hogy a választási iroda nem tett semmit a „lehetetlen állapotok felszámolására”, illetve a másik beadványozó nem személyesen pecsételte le papírjait az időbélyegzővel. Azt is említette, hogy ő adta le először a beadványt Pálffy Ilonának, az NVI vezetőjének.

Kúria: akadályozták Nyakót

A Kúria honlapján megjelentek szerint (amit a 444 vett észre) megváltoztatják az NVB döntését és „megállapítja, az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvi követelményét – a határozatban foglaltakon túl – az is sérti” az, hogy Nyakót akadályozták „az országos népszavazás kezdeményezéséhez fűződő jogának gyakorlásában.”

Egyebekben a Kúria helybenhagyta az NVB döntését, nem láttak alapot arra nézve, hogy Erdősiné a kopaszokkal szándék- és akarategységben tevékenykedett. Ahogy írják:

Nincs olyan bizonyíték, mely ezt a kérelmezői előadást kifejezetten alátámasztja. Erre nem alkalmasak a kérelmező által csatolt és az NVI által megküldött bizonyítékok sem.

Pedig fénykép is van arról, hogy a kopaszok mappáiban Erdősiné aláírásával ellátott papírok voltak.

Azt a Kúria is leírja indoklásában, hogy a székház (nem a Fradi-székház, az NVI-székház) előtt egy idő után „kb. 20 erős testalkatú személy (továbbiakban: Csoport) tartózkodott”, akik „fenyegető magatartást tanúsítottak.”

A videófelvétel után az szerepel az indoklásban, hogy:

a felvételen jól látható, hogy 2016. február 23-án 11 óra 33 perc 57 másodperckor a székház előterének jobb hátsó sarkában tartózkodó kérelmező a telefonhívás fogadását követően elindult a bal oldalon lévő érkeztetőhöz. 11 óra 34 perc 01 másodperckor egy sötét színű sapkában és sötét színű kabátban lévő másik személy a haladását 1-2 másodpercen keresztül akadályozta azzal, hogy elé lépett. Ezt meghaladóan a Csoport többi tagja – figyelemmel az előtér nagyságára és az ott tartózkodó személyek számára – jelenlétükkel akadályozták a kérelmező haladéktalan eljutását az érkeztető géphez.

Sérült

Megállapítják, hogy az épületben kialakult helyzet kihatott a kérdést benyújtani szándékozók közötti esélyegyenlőségre. Ezzel sérült az esélyegyenlőség elve mellett a rendeltetésszerű joggyakorlás elve is.

Tettlegességre nem került sor, de Nyakót így is akadályozták a kopaszok.

A döntés értelmében azonban Erdősi népszavazási kezdeményezésének megsemmisítéséről, az általa előterjesztett kérdés hitelesítésének megtagadásáról akkor dönt egy másik eljárásban, ha bírósági felülvizsgálati kérelmet terjesztenek elő.

Vagyis Nyakónak nem a választási eljárásról szóló törvényre, hanem a népszavazási törvényre hivatkozva kell újra beadni a kérelmét, bizonyítania kell, hogy a kopaszok és a lemondani képtelen herceghalmi polgármester felesége összejátszottak.

Kubatov: méltatlan

Végre megszólalt a Fradi elnöke is. Ez azért volt fontos, mert a kopaszok erősen a klubhoz köthetőek. Információink szerint már a Fidesz legfelsőbb vezetéséből szóltak neki, hogy jöjjön haza Amerikából és szólaljon meg az ügyben. A leghangosabban a 24.hu szerint Kövér László követelte.

Az MTI csütörtökön a müncheni repülőtéren érte utol Kubatovot, aki azt mondta, „a videofelvételek alapján méltatlannak ítélem meg, ami ott lezajlott. Bízom benne, hogy az érintett szervek módosítják az ide vonatkozó jogszabályokat.”

Majd hozzátette, „parlamenti képviselőként minden olyan törvénymódosítást támogatni fogok, ami ahhoz szükséges, hogy az ehhez hasonló helyzetek elkerülhetőek legyenek a jövőben.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik