Közélet

Tanár, Fidesz-tag és saját tárgyából elégtelent is ad a kormánynak

Illés Zoltán (Illés Zoltán)
Illés Zoltán (Illés Zoltán)
Már nincs senki, aki értene a környezetvédelemhez - mondja a hulladékgazdálkodást, szennyvíztisztítást tanító egyetemi oktató.

Illés Zoltán pár hete felszólalt egy tüntetésen, amelyen az ellen tiltakoztak, hogy gumihulladék-feldolgozót építsenek Százhalombattán. Noha az üzemnek szakértők szerint komoly egészségkárosító veszélyei vannak, az építkezést a kormány kiemelt nemzetgazdasági beruházássá nyilvánította.

A volt környezetvédelmi államtitkár most a Borsnak azt mondta, számára a környezetvédelem szenvedély, erre tette fel életét. Nem érték retorziók, fenyegetések a fellépése miatt, bár a tüntetést alapvetően civilek szervezték, és a helyi fideszesek is a gyár ellen vannak. Bár továbbra is Fidesz-tag, nincs politikai, párttisztsége. Egyetemi tanárként dolgozik, hulladékgazdálkodást, szennyvíztisztítást tanít, és ahogy államtitkári kinevezése előtt, most is megél családjával a tanári fizetésből.

Az expolitikus azt is elmesélte, miként reagált Orbán Viktor arra, hogy az államtitkárság helyett nem akart elmenni a Dél-Afrikai Köztársaságba, nagykövetnek.

Megkérdeztem: Főnök, ha ez száműzetés, akkor parancs, értettem. De mi volt a baj? Erre elmondta, hogy 2014-től a kormány nem akar foglalkozni a környezetvédelemmel.

Illés szerint ez bekövetkezett, hiszen már szétverték az állami környezetvédelmet, nincsenek se szakfelügyelőségek, se intézetek. Erről beszélt a HírTV reggeli műsorában is. Szerinte a kormány azért nem tudja megakadályozni a környezetszennyező beruházásokat, mert kiiktatta a szakhatóságokat.

Teljes mértékben szétverték a hatóságokat, tehát nincs önálló felügyelőség, mint ahogy volt 2014 előtt. Na most ebből mi következik? Az, hogy nincs senki az államapparátusban, aki szakmailag kezelné ezeket az ügyeket, közben sorra jönni fognak – nemcsak a pirolízis, a gumiabroncs hőkezelése, hanem az összes többi.

A helyiek tiltakozása miatt meghiúsult százhalombattai gumigyár-beruházás kapcsán a volt államtitkár nagyon aggályosnak nevezte, hogy a jelenlegi kormányban már nincs senki, aki értene a környezetvédelemhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik