Közélet

Rendőrségi ügy lehet Orbán bizalmasának szakdolgozata

A Magyar Nemzet szerint köddé vált, de a Fidesz be- és feljelentőembere nem hagyta ennyiben.

A lap próbált utánajárni, milyen végzettsége van Farkas Flóriánnak. A miniszterelnöki biztosnak a parlamenti adatok szerint van  diplomája, ugyanakkor sokak szerint végzettség nélkül ívelt magasra karrierje. A Magyar Nemzet visszaidézi, hogy 2012-ben hiába követelte kéttucatnyi roma fiatal és politikus, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) akkori vezetője mutassa be érettségijét, egyetemi diplomamunkáját, indexkönyvét. A parlament honlapja szerint Farkas Flórián az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán politológia szakon szerzett diplomát 2005-ben.

Életrajzi adatai alapján 2001 és 2005 között járt az egyetemre, ahol olyan lehengerlően teljesíthetett, hogy rövid ideig óraadó tanár is volt.

A Magyar Nemzet megkereste az intézményt, amelynek adatbázisa szerint van ugyan szakdolgozat, csak azt éppen 2003-ban adta le Farkas Flórián. A dolgozat témája: Az országgyűlési képviselők mentelmi joga.

A diplomamunka dátuma alapján a lap két problémát lát a szakdolgozat körül. Az egyik, hogy azt Farkas Flórián két évvel végzése előtt leadta, vagyis tanulmányai derekán már el is készült diplomamunkájával.

A másik nyugtalanító körülmény, hogy több – Farkassal egy időben – politológiára járt egykori hallgató és oktató lapunknak arról számolt be, nem emlékszik, hogy valaha is látta volna a roma politikust az előadásokon.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy egy szakdolgozatot egy Farkas Flórián nevű hallgató az ELTE Társadalomtudományi Karán, politikaelmélet szakon is leadott. Ennek címe Az uniós csatlakozás hatásai a magyarországi cigányság életkörülményeire volt.

Ez esetben sem a kar, sem a szak nem egyezett meg azokkal az adatokkal, amiket korábban a politikus közölt, viszont a végzés ideje igen: ezt a diplomamunkát 2005-ben adták le.

A Magyar Nemzet szerint ez azért is furcsa, mert a Magyar Hírlap (még nem a Széles-féle) éppen 2003 nyarán készített összeállítást arról, hogy az akkor még 386 fős parlamentben 24 képviselőnek nem volt felsőfokú végzettsége, ötnek pedig még érettségije sem. A lap utóbbi politikusok között említette Farkas Flóriánt, akinek életrajzából hiányzott a tanulmányokra vonatkozó rész, de a lapnak többen  állították, nincs érettségije. (A képviselők végzettségének kérdése akkor Teleki Lászlóval kapcsolatban merült fel. Az államtitkár ugyan maga hívta fel a figyelmet arra, hogy felsőfokú végzettsége csak főiskolán szervezett romológiai tanfolyam volt, mégis számos bírálatot kapott.) Farkas Flóriánt az üggyel kapcsolatban akkor nem tudta elérni a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet pedig 13 évvel a cikk után érdekesnek tartja, hogy abban a politikai hangulatban Farkas Flórián nem büszkélkedett el azzal, hogy a hivatalos adatok szerint már vagy leadta a szakdolgozatát az ELTE-n, vagy aktív hallgatója volt az egyetemnek.

A Magyar Nemzet Farkas Flórián érettségije után is kutatni kezdett. Érdemben nem jutott semmire, egymásnak ellentmondó információkat kapott arról, hogy a képviselő a szolnoki Dr. Hegedűs T. András Szakiskolában, vagy a Budakalász Gimnáziumban szerzett-e érettségit. Az ügy még szövevényesebbé vált, miután az LMP-hez köthető szimpatizánsoknak az ELTE jogi karának könyvtárában már azt mondták, hogy a szakdolgozat (Az országgyűlési képviselők mentelmi jogáról szóló) már nincs meg. A Magyar Nemzet kereste Farkas Flóriánt, de ezúttal sem érte el.

Néhány órával a cikk megjelenése után Tényi István bejelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon „ismeretlen elkövető ellen” lopás gyanújával. Mivel a cikk szerint „az ELTE jogi karán leadott szakdolgozat eltűnt” a Fidesz feljelentőembere az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását kérte.

LMP: Farkas diplomamunkáját ne dugdossa az ELTE!

Az ellenzéki párt közleményben tudatta, hogy a roma felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos nem csak a rá bízott pénzzel nem tud elszámolni, a diplomája sem áll olyan stabil lábakon, mint azt előtte állította.

Farkas Flórián az ELTE adatbázisa szerint politológia szakon végzett, ám kiderült diplomamunkája címe megegyezik egy 3 évvel azelőtti mű címével, amit egyazon tanszéken írtak.

Egy hónapja egy érdeklődő újságíró (Magyar Nemzet) kérdésére az ELTE munkatársai kijelentették, hogy Farkas Flórián diplomamunkája megvan. Az LMP ezek után fontosnak tartotta, hogy ellenőrizze Farkas tudományos munkásságát, hogy még a gyanú árnyéka se vetüljön a miniszterelnök bizalmasára. Meglepetésünkre az ELTE egy LMP közeli jogásznak megtagadta, hogy megtekinthesse az ominózus diplomamunkát, a másiknak pedig már válaszolni sem volt hajlandó. Az LMP értetlenül áll a történtek előtt, ugyanis az ELTE szabályzatában precízen le van írva, hogy erre hivatalosan jogosultak lennének.

Az LMP szerint az ELTE tekintélyét súlyosan rombolja, ha a betekintést megakadályozza.

Az egyetem így kamudiplomákat osztogató zugintézmény látszatát kelti. Az LMP kéri az ELTE-t, hogy ne dugdossa Farkas Flórián diplomamunkáját, nem segít azzal sem magán, sem a bukott politikuson – írta Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője.
 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik