Közélet

Magyarország ismét világelső valamiben

egyetemisták (Array)
egyetemisták (Array)
Sajnos nem jó dologban vagyunk világelsők: nálunk a legdrágább a bérekhez viszonyítva a továbbtanulás.

Mindig büszkék vagyunk, ha egy világranglista élére kerül a nemzet, de sajnos akadnak negatív kivételek is, egy ilyet talált a Business Insider is. Abban vagyunk világelsők, hogy

nálunk a legdrágább a felsőoktatás a Földön.

A Quacquarelli Symonds Top Universities 2014-15-ös és a Gallup Median Self-Reported Income 2013-as adatait vetette össze az Expert Market, így jött ki az eredmény. A sorrendet az adta meg, hogy az adott ország átlagos keresetéhez képest hol megy el a legnagyobb összeg a gyerek taníttatására a felsőoktatásban, a BA/BSc képzéseken.

Mivel a lista nem a különböző államok lakosainak keresetét veti össze, hanem az adott országon belüli jövedelmi viszonyokat állítja párhuzamba az ország tandíjaival, így a toplistán csóróbb és pénzesebb államok is szerepelnek.

Az átlagos magyar szülő 34 200 dollárt, azaz 9,78 millió forintot költ, hogy meglegyen a gyereke bachelor-diplomája. Ez a fizetésük 92 százalékának felel meg. Így azok tudnak Magyarországon továbbtanulni, akik jó anyagi környezetből jönnek, vannak megtakarításaik vagy épp bevállalnak kőkemény kölcsönöket, hiteleket.

Megemlítik a röghöz kötést is, hogy annak nem kell visszafizetni állami képzésen a tandíját, aki tíz évig nem hagyja el az országot.

A teljes lista így fest:

  1. Magyarország,
  2. Románia,
  3. Észtország,
  4. Chile,
  5. Malajzia,
  6. Egyesült Államok,
  7. Ukrajna,
  8. Litvánia,
  9. Nagy-Britannia,
  10. Szingapúr,
  11. Japán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik