Közélet

Indul a felsőoktatási felvételi

felveteli(210x140).jpg (Array)
felveteli(210x140).jpg (Array)
Indul a végzős gimisek júliusig tartó körömrágása, vajon sikerül-e felvetetniük magukat valamelyik egyetemmel vagy főiskolával.

Szerdán indul a 2016-os felsőoktatási felvételi, ekkortól lehet jelentkezni a szeptemberben induló alap-, osztatlan mester- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre – közölte az Educatio Kft..

A felvételi eljárással kapcsolatos információkról és a képzésekről a www.felvi.hu oldalon közzétett Felsőoktatási felvételi tájékoztatóban lehet olvasni. A tájékoztató tartalmazza a meghirdetéseket, a szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat. A tájékoztató január végéig várhatóan frissül a hivatalos kiegészítéssel, ami tartalmazza a megjelenés után történt változásokat.

A jelentkezők 2015. december 23. és 2016. február 15. között kizárólag a www.felvi.hu honlapról elérhető E-felvételi rendszeren keresztül nyújthatják be jelentkezésüket. Az E-felvételi használatához első lépésként regisztrálni kell a www.felvi.hu oldalon. A végleges jelentkezéseket legkésőbb február 15-én éjfélig kell rögzíteni. A jelentkezés hitelesítésének határideje február 23., hitelesíteni legegyszerűbben az Ügyfélkapun keresztül lehet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a felvételizők legfeljebb 6 helyet jelölhetnek meg, hármat díjmentesen, további háromért pedig egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetniük.

A pontszámítás alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható.

Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények határozzák meg, és teszik közzé a www.felvi.hu-n az Egyetemek, főiskolák oldalain a meghirdetett képzések mellett. A jogszabályi minimum ponthatár idén változatlan: az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. A ponthatárokat várhatóan 2016. július 26-án hirdetik ki – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik