Belföld
Budapest, 2013. október 22.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (k) és Batta András kormánybiztos, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora (b) érkezik a Zeneakadémia rekonstrukció utáni megnyitása alkalmából rendezett nemzetközi sajtótájékoztatóra a Zeneakadémián 2013. október 22-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Botrányos kancellárokra bízták az egyre sorvadó magyar egyetemek büdzséjét

Új pozíciót hozott létre a Fidesz-kormány az egyetemek, főiskolák gazdasági egyensúlyának megőrzésére. Már a kancellári posztokra kiírt pályázatokkal sem volt minden rendben: többen mindenfajta felsőoktatási tapasztalat nélkül, de jó fideszes ajánlólevelekkel kapták meg a milliós fizetéssel járó feladatot. Később a helyzet eszkalálódott: volt, aki szexista poszttal, más a nőkre vonatkozó sértő megjegyzéssel öregbítette a rá bízott felsőoktatási intézmény hírnevét. Összeszedtük a kancellári rendszer legbicskanyitogatóbb botrányait.

Az egyre zsugorodó felsőoktatás is magán hordozza a Fidesz-kormány kézjegyét, többek között a kancellári pozíció létrehozásával. Tavaly októberben, mikor az új poszt új embereit bejelentették, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter azt mondta: a menedzser-szemléletet szeretnék erősíteni a felsőoktatásban. A tudomány és az oktatás kérdéseit meghagyták a rektoroknak, a kassza kulcsát viszont odaadták a kancellároknak, Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár szerint ezzel a magyar munkaerőpiacon létrehoztak egy új menedzser-típust.

Ez az új menedzser felel az intézmény pénzügyi, humánerőforrás-menedzsment, jogi, közbeszerzési feladataiért, támogatja a rektort, együttműködési kötelezettsége van, és az intézmény működésével összefüggő feladatokat vettek át a rektoroktól. A kancellári pozíciót röpke története folyamán számos botrány érintette, összeszedtük a legbicskanyitogatóbbakat.

Idén márciusban a vs.hu nézte végig a győztes pályamunkákat és amit találtak, az nem rázta meg annyira a közéletet, amennyire indokolt lenne: a tudás templomainak gazdasági egyensúlyára olyanok is vigyáznak, akik érthetően, pontosan fogalmazni sem képesek, ellenben remek ajánlóleveleket kaptak, természetesen a Fidesz háza tájáról.

Volt, aki féloldalas motivációs levelet küldött be tisztességes pályázat helyett, a kínos mondatok és üres lózungok után pedig májusban azt is megtudhattuk, hogy a szépen csengő titulus mellé csúcsfizetés is jár a szerencséseknek. Az EMMI igazán nem fukarkodik az új menedzsertípus tagjaival:

havi 1,5-2,2 millió forintért vigyáznak a gazdasági egyensúlyra.

BME: Barta-Eke Gyula

A Kövér László – Ákos gumicsont kicsit hangosabb mellékzöngéje volt, mikor néhány napja Barta-Eke Gyula, a Budapesti Műszaki Egyetem kancellárja egy főzős műsorban kvázi felajánlotta DNS-ét a jelenlévő hölgyeknek. Ózd korábbi fideszes alpolgármestere a Budavári Schönherz Stúdió “Főzz együtt a Kancellárral!” című műsorában vendégeskedett, ahol a kollégista fiúkkal olyan gyorsan elkészíthető fogásokat mutatott be, melyekkel könnyedén jó benyomást lehet tenni a nőkre egy randevún.

A máj kapcsán a műsorvezető megjegyezte, hogy sok benne a vas, ami jól jön terhesség idején, Barta-Eke azt mondta, nem tud erről, a műsorvezető pedig a helyszínen lévőktől kérdezte, hogy így van-e. A kancellár pedig megjegyezte:

Még nem terhesek, de ezen is tudunk segíteni, ha igény van rá, adáson kívül.

A BME csütörtökön közleményt adott ki, miszerint a BME rektora, összes dékánja és rektorhelyettese is elhatárolódik a kancellár kijelentéseitől. A vs.hu cikke szerint Barta-Eke a közalkalmazotti bértábla alapján járó alapilletménye 182 600 forint, ehhez jön 100 ezer forint vezetői pótlék és csekély, havi 1 millió 417 ezer forintos munkáltatói kiegészítés az emberi erőforrások miniszterétől.

Ez így havi 1,7 millió forint.

SZTE: Devecz Miklós

Szeptemberben, a menekültválság kellős közepén került ki egy meglehetősen alpári, szexista kép Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kancellárjának Facebook-oldalára. A viccesnek szánt képen meztelen, fehér nők ringatóztak egy csónakban, felettük a felirat lengyel nyelven: „Végre normális bevándorlók”. Devecz letagadta, hogy ő posztolta volna a képet.

Védekezése nem volt túl meggyőző, három nappal a botrány kirobbanása után lemondott. Hogy az ő szolgálatait mekkorra összeggel honorálták, sajnos nem tudjuk, mivel a közérdekű adatigénylésre a SZTE egyszerűen nem válaszolt.

Devecz Miklós és Orbán Viktor Fotó: Facebook

Az Együtt a friss kancellári kinevezések után tavaly decemberben követelte az egyetemi autonómia visszaállítását. Ebből a közleményből derült ki, hogy Devecz felsőoktatási tapasztalat nélkül került a patinás egyetem vezetőségébe, cserébe azonban szereti a futballt: a zalaegerszegi ZTE első embere volt és nem mellesleg jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral.

És nem csak humorérzéke hiányzik: egy amerikai egyetem kamudiplomájával hencegett.

LFZE: Kupper András

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kancellárja a Fidesz régi motorosa: 2003-tól 2006-ig a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ frakciójának vezetője és az Egészségügyi Bizottság alelnöke volt. 2004-2007 között a Fidesz budapesti elnöki tisztjét látta el, 2006-2014 között parlamenti képviselő volt. Amit azonban a szép curriculum vitae nem említ, az  például az, hogy rokoni kapcsolatban áll a másik Kupper Andrással, aki történetesen a nagybátyja. Tíz évvel ezelőtt írta meg az Index, hogy az akkor még a Fidesz fővárosi frakcióvezetőjeként tevékenykedő Kupper évek óta a Centrum Parkoló Rendszer Kft. flottájába tartozó mobiltelefonszámot használ.

Néhány hónappal ezt megelőzően még arról beszélt, hogy nem tud róla (!), hogy a főváros legnagyobb parkolási társasága nagybátyja többségi tulajdonában van.

Végül az Indexnek azt mondta: elvesztett telefonja helyett kért kölcsön egy mobilt nagybátyjától, ami aztán nála maradt. Az évek alatt sokan megismerték a számot, ezért nem váltott.

Kupper kancellári pályázatában – érthető módon, mivel ő maga is oda járt – a Semmelweis Egyetemet célozta meg, végül a Zeneművészetin landolt. Az orvosi egyetemet végzett Kupper a pályázat második körében már zenei kötődéseit domborította ki.

MTI Fotó: Kovács Attila
MTI Fotó: Kovács Attila

ELTE: dr. Scheuer Gyula

Dr. Scheuer Gyula kinevezése az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellári posztjára több, mint érthetetlen. A már idézett VS cikk szerint a posztra beadott pályázatában saját ambíciói között a Testnevelési Egyetemet és az Óbudai Egyetemet jelölte meg, mégis az ország egyik legsikeresebb felsőoktatási intézményének kasszája került a kezébe.

Pályázatához természetesen referenciákat is csatolt: Németh Szilárd, Csepel egykori polgármestere, jelenlegi Rezsipápa és Ughy Attila, Pestszentlőrinc polgármestere is méltatta a korábban a kerületeknek értékes tanácsokat adó Scheuert. Idén májusban a 24.hu közölt cikket a két kerület közötti összefonódásokról, illetve egy friss csepeli cégről, amelynek felügyelőbizottságában ott találtuk dr. Scheuer Gyulát is. De nem ez az egyetlen érdekes kapcsolat a szövevényes ügyben, a részleteket elevenítse fel itt.

A már említett Együtt-közleményben hívták fel a figyelmet arra, hogy Scheuer is a felsőoktatásban szerzett tapasztalatok nélkül kapta meg az ELTE kancellári székét. Scheuert Leisztinger Tamás nagyvállalkozóhoz, Orbán Viktor jó barátjához kötik. Leisztinger 26 évesen szállt be a kárpótlási bizniszbe, az egyik legsikeresebb cégfelvásárlóvá vált.

A 2007–2014 közötti első EU-s pénzügyi ciklus mezőgazdasági jellegű támogatásaiból 26,2 milliárd forint került Leisztinger érdekeltségeihez.

A Világgazdaság hétfői cikke szerint a diploma megszerzése egyre kevesebbek kiváltsága: csaknem húsz éve nem volt ilyen kevés hallgató a magyarországi egyetemeken és főiskolákon, utoljára az 1998-1999-es tanévben volt 300 ezer alatt a létszám. Ma Magyarországon 295 ezren tanulnak a felsőoktatásban. A kormány sokszor hangoztatott célja a szakképzési rendszer megerősítése, azonban a sorvadó felsőoktatás mellett nem beszélhetünk virágzó szakképzésről: a középfokú iskolák nappali képzéseire járók száma is több mint 5 százalékot esett egy év alatt.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

(FILES) In this file photo taken on February 1, 2015 Austrian former Formula One driver Niki Lauda looks on during the first day of the Formula One pre-season tests at Jerez racetrack in Jerez. - Former F1 champion Niki Lauda dies: family tells media on May 21, 2019. (Photo by Jorge Guerrero / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.