Belföld

Egyre kevesebben tanulnak Magyarországon

A kormány a szakképesítéssel rendelkezők számát növelné, de az ő számuk esett vissza a legdrasztikusabban.

Csaknem húsz éve nem volt ilyen kevés hallgató a magyarországi egyetemeken és főiskolákon, mint most – utoljára az 1998-1999-es tanévben volt 300 ezer alatt a létszám. Az egy évvel ezelőttihez képest több mint tízezerrel lettek kevesebben az egyetemisták és főiskolások – most 295 ezren vannak.

Mindez összhangban áll a kormány törekvéseivel, a kabinet inkább a középfokú szakképesítéssel rendelkező dolgozók számát növelné. Ugyanakkor a középfokú iskolák nappali képzéseire járók száma is több mint 5 százalékkal esett egy év alatt.

Ezt a visszaesést már demográfiai okok is magyarázzák, de erőteljes hatást fejt ki az is, hogy 18-ról 16 évre szállították a tankötelezettségi korhatárt. Az érettségizők száma idén 72 ezer volt, ami ötezerrel kevesebb, mint tavaly. A sikeres szakmai vizsgát tevők 48  ezren voltak, ami drasztikus, 13 százalékos visszaesés az előző évhez képest.

2010-ben még a GDP 4,75 százalékát fordítottuk oktatásra, 2013-ban viszont már csak 3,93 százalékot, és azóta sem nőttek a kiadások. (Világgazdaság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik