Közélet

Saját ügyvédei lesznek az államnak

24.hu
24.hu

2015. 12. 04. 18:38

Új szervezetet hoznak létre az állam, valamint a hozzá kapcsolódó szervek és személyek jogi képviseletére.

Új szervezetet hoznak létre az állam jogi képviseletére Kincstári Jogügyi Igazgatóság néven – derült ki a kormány pénteken megjelent törvénytervezetéből. A szervezet feladata az állam, valamint az államhoz kapcsolódó szervek és személyek részére nyújtott jogi képviselet és jogi tanácsadás lesz.

A KJI által nyújtott jogi képviselet az ügyvédi jogi képviselettel lesz egyenértékű, bár az eljáró jogászokat jogügyi tanácsosnak hívják majd. Ugyanakkor okirat-ellenjegyzést nem végezhetnek.

A tervezet azt is tartalmazza, hogy az igazgatóság csak kivételesen indokolt esetben vehet igénybe ügyvédet vagy ügyvédi irodát a jogi szolgáltatás nyújtásához, és akkor is csak saját költségvetése terhére. Erre akkor lehet szükség, ha a KJI nem rendelkezik egy ügy ellátásához szükséges különleges jogi szakértelemmel.

Az állami ügyfeleknek és a törvényben megjelölt személyeknek a szervezet ingyen dolgozik majd, díjat nem számíthat fel. A KJI az igazságügyért felelős miniszter irányítása alatt álló, központi költségvetési szerv lesz. A törvény – ha elfogadják – jövő július elsején lép hatályba. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.