Közélet

Horgonyt kötöttek Kelemen pápa nyakába, és vízbe dobták

Az ősi keresztények életkorra és rangra való tekintet nélkül gyakran szenvedtek mártírhalált. Bár a vértanúság egyenes utat biztosít Isten asztalához, szó szerint halált megvető bátorságuk és nyugalmuk mindannyiszor megdöbbenti a ma emberét. Még akkor is, ha történetük mára nyilvánvalóan gazdagon tartalmaz mesés elemeket – minden legenda mélyén ott a valóság magja.

Szent Péter jelölte ki

Szent I. Kelemen pápa életéről a források elég ellentmondóak. Annyi bizonyos, hogy 88-97 között ült Szent Péter trónján negyedik pápaként, és vértanúságot szenvedett. Műveltségéből adódóan valószínű zsidó származása, ám mások megtért pogányként emlékeznek meg róla, előkelő római szülők gyermekeként.

Több írás is fennmaradt a nevében, ebből egy számít hitelesnek: Levél a korintusiakhoz. Célja a helyi keresztény közösség megosztottságának megszüntetése volt, és az egyházi vezetők elsőbbségének igazolása. A korintusiak szentmise keretében olvasták föl Kelemen levelét, amint az apostolok leveleit volt szokás. A dokumentum így került be az apostoli levélgyűjteménybe, majd a szentírási kéziratokba.

A hagyomány úgy tudja, maga Szent Péter jelölte ki őt az egyház vezetésére, de állítólag Kelemen visszalépett Linus, majd Klétosz javára, és csak utánuk foglalta el a neki rendelt helyet.

Még gyermek volt, amikor családja szétszóródott a világban. Felnőttként őket felkutatva, és a bölcsességet keresve indult útnak – így találkozott a keresztényekkel. Megismerkedett Szent Péterrel, és csatlakozott hozzá missziós útján.

Mestere annyira megkedvelte, hogy így szólt híveihez:

Mivel közel van már az én halálom napja, Kelement teszem meg püspökötöknek. Rábízom a hivatalomat, átadom neki a kötés és oldás hatalmát, hiszen ismeritek az Egyház rendjét. Reá hallgassatok, és legyetek benne biztosak, hogy aki megszomorítja az Igazság Tanítóját, Krisztus ellen vét, és megharagítja Mindenek Atyját.

Givanni Battista Tiepolo: Szent Kelemen pápa (Wikipedia)
Givanni Battista Tiepolo: Szent Kelemen pápa (Wikipedia)

Életét Traianaus a császár által indított keresztényüldözés törte derékba: Kelement a Krímbe száműzték kényszermunkára egy márványbányába. Megérkezve a kétezer keresztény fogoly lelki vezetője lett. Egyik legnagyobb kínjuk volt, hogy szomjaztak, nagyon messzire kellett vízért járniuk. Kelemen és társai imádkozni kezdtek.

Kényszermunkán

Meglátott egy bárányt, egy pontot patájával a földet kapálta. A pápa odament, csákányát a földbe vágta, a következő pillanatban bővízű, friss forrás buggyant elő. Látva ezt a környék lakói azonnal megkeresztelkedtek, a császár viszont éktelen haragra gerjedt: elrendelte Kelemen kivégzését.

Nyakába egy horgonyt kötöttek, úgy lökték a tengerbe – attributuma ezért a horgony. Ahogy meghalt, a tenger mélyen visszahúzódott medrében, a víz márványmauzóleumként vették körül Kelemen testét, hívei pedig kivitték a partra.

Szent I. Kelemen pápa a hajósok, kalaposok, márványfaragók, tengerészek védőszentje, oltalmát kérik zivatar, hajótörés, gyermekbetegségek ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik