Közélet

Behajtja-e Orbán a vején Brüsszel esetleges büntetését?

Erre vár a kormányfőtől írásbeli választ a DK alelnöke.

„Be fogja hajtani a vején az Európai Bizottság esetleges büntetését?” Ezt a kérdést nyújtotta be hétfőn a miniszterelnöknek Varju László. A Demokratikus Koalíció alelnöke korábban azt írta: Tiborcz István a közvilágítás-fejlesztésre kiírt pályázatok megnyerésével vált milliárdossá. (Az ellenzéki politikus arra is utalt, hogy Orbán Viktor lánya közölte: férjével saját lábukon állnak, saját erejükből boldogulnak – a szerk.

Miután Orbán veje már közpénz-milliárdokkal a zsebében állhatott a saját lábán, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala vizsgálatot indított a cége ellen. Ekkor történt vezércsere az Elios élén, Tiborcz István eladta a céget a fideszes oligarchabirodalom új tagjának, Paár Attilának.

Varju szerint a győri vállalkozó részt vett “a legendásan jól sikerült Várkert Bazár felújításában, amit aztán hetente kellett javítgatni a silány minőségű munka miatt, és Paár cége építheti meg az MTK stadionját. Most beindult a Tiborcztól vásárolt közvilágítás-biznisz is, az Elios fejlesztheti a közvilágítást Siófokon, Hajdúböszörményben és Miskolcon is, ezzel Paár már most egymilliárd forintot tehetett zsebre csak a LED-bizniszből.

A Demokratikus Koalíció szerint ahogy a brüsszeli vizsgálat, úgy a korrupciógyanús pályáztatások sem állnak meg csak amiatt, hogy papíron már nem a miniszterelnök veje a tulajdonos. A DK szerint nem csak az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának, hanem az Orbán-kormány bukása utáni idők független igazságszolgáltatásának is ki kell majd vizsgálnia az Elios, és a mögötte álló vállalkozók gazdagodását.

A DK a kormányváltás után olyan Magyarországot építene fel, amiben nem a hatalomhoz közel állók kiváltsága lenne, hogy uniós pályázaton nyerjen, hanem minden magyar vállalkozóé. Korábban a miniszterelnök helyett Semjén Zsolt válaszolt Varju László írásbeli kérdésére. Akkor a DK-s képviselő azt firtatta, hogy a miniszterelnök vejének “a családja gyarmatosítja a hazai közvilágítás-fejlesztést?”.

Az ellenzéki képviselő akkor arra is kitért, hogy az Elios egy “baráti közbeszerzési rendszerben” kapta a munkákat, a pályázó, a pályázat-előkészítő és a pályázatelbíráló között személyes vagy üzleti viszony állhatott fent. Semjén Zsolt akkor azt írta válaszában, hogy a kormány megszüntette a feladatok kiszervezését, ezért sem a pályázatok kiírásában, sem azok értékelésében nem vesznek részt külső, piaci szereplők, egyébként pedig .

Semjén emellett hozzátette, hozzászoktak, hogy “a Miniszterelnök Úr személyét támadják, ami akár úgy is értelmezhető, hogy a politikával, amit a Kormány folytat, egyetértenek. Kifejezetten örömteli, hogy kérdésében nem vitatja az energiahatékonysági beruházások fontosságát, amelyek az elmúlt időszakban 120 település korszerűsítését tették lehetővé.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik