Közélet
A Jobbik tüntetése a Közel-Kelet békéjéért Budapesten

Megrovást kapott az egyháztól ifj. Hegedűs Loránt

Az ügyben eljáró bíró szerint a lelkésznek nem Krisztus követése a célja, hanem egy torz politikai eszme szolgálata.

Írásbeli megrovásban részesítették ifj. Hegedűs Lorántot a 2013-as Horthy-szoboravatás kapcsán – tudta meg az Átlátszó. Az ítélet szerint a lelkipásztor nem a szobor felállításával, hanem az akkor tartott istentisztelettel vétett a Magyarországi Református Egyház törvényei ellen.

Több rázós ügyet megúszott

Ez az első eset, hogy az egyház elmarasztalta az egykori MIÉP-es országgyűlési képviselőt, noha már több eljárás is indult, de úgy tudni: az egyház vezetése külső és belső nyomásnak is ki van téve. Hegedűs nemcsak az egyházon belül bír érzékelhető támogatással, de a Jobbiknak is fontos, hogy lelkész maradjon. Abban az ügyben is megúszta a felelősségre vonást, amikor anticionista gyűlést hirdetett a temploma elé és abban is, amely azért indult, mert biológiai fegyvernek nevezte a cigányságot.

A Tiszáninneni Református Egyházkerület Bírósága október 20-án, másodfokú határozatában megállapította, hogy a Szabadság téri lelkész a két évvel ezelőtti istentiszteleten olyat tett, ami „az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe ütközik, vagy a viselt egyházi tisztség tekintélyét sérti, az egyház hitelét rontja, és a tisztségéhez szükséges bizalmat megingatja”.

Egyéni célokat szolgált

A testület a júniusi elsőfokú határozatot hagyta jóvá, melyben többek közt kimondták, hogy Hegedűs felkészületlen volt, „a lectio és textus alapján elhangzott igehirdetés biblikus üzenete nem volt felfedezhető az igehirdetésben”, az igehirdetés az egyéni céljait szolgálta.

A szószéki beszédhez méltatlannak tartották, hogy Hegedűs arról beszélt, hogy „a döntő kérdés nem az, hogy lehet-e szobrot állítani Horthy Miklósnak. A döntő kérdés az, hogy te, kedves testvérem hol állsz? És most, itt és most elítéled-e az életellenes cselekedeteket vagy sem? Igazolod-e az izraeli terrorállamot vagy sem? Visszaigazolod-e Simon Peresz országrontó deklarációját vagy sem?” A bíróság álláspontja szerint ha a lelkészt hazaszeretete „az egyház keretein túlmutató tevékenységre sarkallja”, lehetősége van „egyházi szolgálati viszonyának szüneteltetése mellett” politikai tevékenységet folytatni.

Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a kifogásolt istentiszteleten elhangzottak széles körben negatív reakciót váltottak ki, ezzel Hegedűs Loránt a református egyházat „a politikai közéletbe közvetlenül beavatkozó és ott aktív szerepet ellátó egyházként láttatta”.

Alpári és agresszív

A jogerős határozatot meghozó bíróság elnöke, dr. Szathmáry Béla azt mondta: Hegedűs az eljárás során tanúsított magatartásával is megszegte a lelkészi esküjében vállalt kötelezettségét. Egyrészt eltűrte az általa odahívott egyháztagok rendzavaró magatartását, másrészt a határozathirdetés közben látványos kivonulással bizonyította, hogy nem ismer el maga fölött egyházi törvényes hatóságot. Azt is felidézte, hogy amikor bibliai idézetekkel indokolta a döntést, hangos bekiabálásként az hangzott el, hogy „nem istentiszteletre jöttünk ide”. A bíró szerint az eset azt bizonyítja, hogy Hegedűsnek nem Krisztus követése a célja, hanem egy torz politikai eszme szolgálata.

„Harmincöt éve dolgozom a világi bíróságon büntető ügyszakban. De ilyen alpári és agresszív viselkedést, amelyet az ifj. Hegedűs Loránt támogatására megjelent gyülekezeti tagok mutattak, a legelvetemültebb vádlottak és esetenként meglehetősen alacsony képzettségű és intelligenciájú hozzátartozóik részéről sem tapasztaltam” – jelentette ki.

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. szeptember 22.
Résztvevő pihen a katasztrófavédelem országos lépcsőfutó bajnokságán a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületének lépcsőházában 2018. szeptember 22-én. A rajthoz álló tűzoltóknak teljes felszerelésben kellett teljesíteni a huszonkét emeletes versenytávot.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Tűzoltók: Szopat minket a kormány

Egyre kevésbé alkalmas feladatára a magyar tűzoltóság: dagad a vízfej, a kedvezményeiket veszítő vonulósok éhbérért dolgoznak, felszerelésük korszerűtlen, s még a nevüket is elvették tőlük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Police officers tear the shirt of a protester during a clash inside a shopping arcade in Sha Tin of Hong Kong after a rally against a controversial extradition law proposal in Sha Tin district of Hong Kong on July 14, 2019. - Riot police and protesters fought running battles in a Hong Kong shopping mall on July 14 night as unrest caused by a widely loathed plan to allow extraditions to mainland China showed no sign of abating. (Photo by Philip FONG / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.