Közélet

Gulyás Gergely: az új választási rendszer jól vizsgázott, bár vannak kisebb hibái

A választójogi rendszer a lényegi elemeit tekintve jól vizsgázott, így nincs napirenden átfogó választási reform, ugyanakkor vannak olyan jogos felvetések, kritikák, amelyekkel érdemes foglalkozni – mondta Gulyás Gerely (Fidesz), az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten. A kormánypárti politikus a Political Capital és a Friedrich Ebert Alapítvány közös, Két választási reform között? című konferenciája keretében tartott kerekasztal-beszélgetésen úgy vélte, érdemes például áttekinteni a kampányfinanszírozás átalakítását és a határon túliak regisztrációját.

Bárándy Gergely, a törvényalkotási bizottság szocialista elnökhelyettese azt mondta: választási rendszer bizonyos elemei nem vizsgáztak jól, példaként a többes ajánlást, a választókerületek határainak meghúzását, illetve az egy- vagy kétfordulós rendszert említette. Gulyás Gergely elmondta: nem gondolkodnak a második választási forduló visszahozásáról, jónak tartja az egyfordulós rendszert, amely gyorsabb kormányalakítást tesz lehetővé. Ugyancsak alapelvi szinten helyesnek nevezte az úgynevezett “győzteskompenzációt”, amely szerinte a győzelem mértékét jutalmazza azzal, hogy az egyéni választókerületi győzelemhez már nem szükséges szavazatot a pártlistán hasznosítja.

Bárándy: a választási rendszert a Fideszre szabták

Bárándy Gergely ezzel szemben úgy látta:  premizálás szeregészségtelen mértékben tolódott el, és “a sok szerény prémium” eredményezte, hogy miközben a Fidesz-KDNP-re a választópolgárok egyharmada szavazott, a pártszövetség a mandátumok kétharmadát megszerezte. Jelezte: úgy véli, a kormánypártok “összeválogatták” a számukra kedvező elemeket az új választási rendszerbe.

A határon túliak szavazati jogával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, nincs szükség a választójogi törvény módosítására a kérdésben, a határon túliak szavazását megkönnyítették, cserébe viszont a beleszólásuk mértéke csökkent, mert – azzal, hogy a határon túliak nem szavazhatnak egyéni választókerületi jelöltekre – a szavazati joguk csak 40 százaléka azokénak, akiknek Magyarországon van a lakóhelyük.

Arra a felvetésre, hogy amíg az Alkotmánybíróság (Ab) nem dönt a határon túliak és a külföldön tartózkodók szavazati jogával kapcsolatos beadványban, addig a kormány nem “nyúl” a választási szabályokhoz, azt mondta: az Ab döntése előidézheti a jogalkotási kényszert, ezért “fölösleges lenne” két egyeztetési folyamat. Azt mondta, várják az Ab döntését a kérdésben.

A rendszernek vannak hibái

A kormánypárti politikus is elismerte, hogy a rendszernek vannak hibái, példaként említette, hogy a levélszavazatok több mint 90 százalékát a Fidesz-KDNP kapta. Gulyás Gergely bízik abban, hogy az Alkotmánybíróság a közeljövőben állást foglal a beadvány ügyében, de még a döntés előtt megindulhatnának tárgyalások a pártok között az esetleges változtatásról.

A választókerületek aránytalanságával kapcsolatban Gulyás Gergely közölte, szerinte nem fognak annyira megváltozni a választókerületek lakosságszámai, ami indokolná a határok átalakítását. Bárándy Gergely ugyanakkor azt mondta: valószínűleg néhány éven belül kialakulnak jelentős eltérések az egyes választókerületek között, és híve lenne egy olyan rendszernek, amelyben egy független testület dönt a határokról.

A kampányfinanszírozást érintve Gulyás Gergely arról beszélt, ez előrelépés, amely biztosítja a pártok közötti esélyegyelőséget, ugyanakkor tény, hogy azzal olyan pártok is éltek, amelyek nem tudnak elszámolni a támogatással. Szerinte a visszaélésre lehetőséget biztosító szabályozást át kell alakítani, például úgy, hogy a jelöltekhez hasonlóan a meghatározott támogatottságot el nem érő pártoknak is vissza kellene fizetniük az állami támogatást, vagy úgy, hogy a következő választáson nem kapnának ilyet. Egyetértett azzal, hogy a pártoknak is kincstári számlán kellene megkapniuk a kampánytámogatást. Bárándy Gergely emlékeztette a fideszes politikust: előre figyelmeztették a kormánypártokat, hogy a rendszer kedvez a visszaéléseknek.

Gulyás Gergely “vitára érdemesnek” nevezte a közterületi hirdetésekkel kapcsolatos szabályokat is, és jelezte, törekedni kell az átláthatóságra ezen a területen is. Bárándy Gergely szerint ugyanakkor a kérdés újraszabályozása attól függ, “a Fidesz gazdasági hátországában hogy sikerül ezt elrendezni”, és megjegyezte, hogy a közterületi hirdetési felületek túlnyomó többsége “a kormánypárthoz köthető cégbirodalom” kezében volt 2014-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik