Közélet

Magyar ember sörrel nem koccint! Vagy mégis?

A lényeg, hogy szerintünk nem, de ennek nincs semmiféle történelmi alapja. Csak hosszú hagyománya.

A kiindulási pont, hogy magyar ember sörrel nem koccint, mert 1849. október 6-án az osztrákok ily módon ünnepelték szabadsághőseink kivégzését. Számunkra pedig ez igencsak fájó, megbocsáthatatlan tett volt. De mondják még azt is, hogy eltelt a 150 év, most már lehet.

Vissza-visszatérő téma, ám épp ebből látszik, hogy a kérdés a közvélemény számára eldöntetlen. Egy tavalyi kutatás szerint a hagyományt gyakorlatilag mindenki ismeri, és a városiak 20, míg a vidékiek 50 százaléka komolyan is veszi a tilalmat.

A kérdés már csak az, hogy van-e az egésznek történelmi alapja?

Ott és akkor nem volt ünnep

Az osztrákokra akkoriban nem volt jellemző a sörrel való koccintás, ivás előtt a korsót az asztalhoz ütötték. Arról a bizonyos október 6-áról nem maradt fenn hiteles emlék. Az egyetlen, idealisztikus ábrázoláson a császári tisztek pezsgőspoharakat emelnek az égnek, pontosabban a felettük terpeszkedő kétfejű sast köszöntik vele.

Szóval az sem biztos, hogy Arad után a hadfiak ünnepeltek volna. De nem is volt rá okuk.Többségében egykori császári-királyi tiszteket, saját bajtársaikat végeztette ki az uralkodó. Sőt. A magyar tisztek a katonabecsület szavát követve harcoltak a magyar kormányért, a hazájukért. Letették a fegyvert, gyakorlatilag megrövidítették a vérontást, a legtöbben nem értettek egyet büntetésükkel.

Nem valószínű tehát, hogy ünnepet ültek volna holttestük felett. Bizonyíték tehát nincs rá, hogy akkor és ott, ám abban bizonyosak lehetünk, hogy a magyar rebellió eltiprására csattogtak a poharak magas bécsi körökben. Hogy mi volt bennük, az másodlagos.

Ettől függetlenül már a forradalom utáni időkben elterjedt Magyarországon a sörrel koccintás tilalma.

Nem és nem

Ha belegondolunk, valahol logikus is. Az elnyomás csak passzív ellenállást tett lehetővé, ami viszont mindenre kiterjedt, ami osztrák, ami német. Nyilván a sörivást megtagadni azért túlzás lett volna, így maradt az apró elégtétel: nem koccintunk!

Ha nem is állt fel a nemzet egy emberként és tett mennydörgő szavakkal súlyos fogadalmat akkor és ott, de tény: magyar ember sörrel nem koccint már az 1850-es évek óta. És igen, azért nem teszi, mert haragszik a Habsburg elnyomásért.

A mítosz hamis, de a hagyomány régi.

És mi a helyzet a 150 évvel? Butaság. Ez az egész az 1990-es években kezdett terjedni, amikor már közeledett az aradi kivégzések 150. évfordulója. Józan paraszti ésszel belegondolva pedig hogyan is lehetne egy ilyen fogadalomnak eleve lejárati időt szabni?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik