Közélet

„Lázár után az özönvíz jön, nem új miniszter”

A menekültválság mellett Rogán Antal érkezése a Miniszterelnökségre, vagyis inkább Lázár János ezt követő helyzete a legfontosabb történés most a magyar belpolitikában.

Röviden: Rogán bejelentette a saját érkezését, Orbán politikai kabinetfőnöke lesz október 1-től. Lázár János csak úgy tudna dolgozni az új felállásban, ha pontosan el lennének határolva a feladatok és a felelősségi körök. Erre adott hétfőig határidőt Orbánnak, amit nem szoktak, információink szerint ezen meg is döbbentek a kormányfő környezetében.

Három forgatókönyv lehetséges, ahogy arról már írtunk:

  • Nem törődve Lázár fenntartásaival, Orbán beküldi Rogánt a Miniszterelnökségre, Lázár felügyeletére bízva őt. Ez esetben Lázár, ha marad, beég, meghazudtolja magát, Rogán a győztes; ha Lázár távozik, akkor, irány az üzleti élet, pár év múlva visszatér.
  • Orbán nem ereszti kancelláriaminiszterét, a Paks2-től a közigazgatási átalakításig mindent a kezében tartó Lázárt, s Rogánt mégsem teszi meg politikai kabinetfőnöknek. Ez iszonyú kínos lenne Rogánnak, de ami ennél lényegesebb: magának Orbánnak is. Hiszen ennek valóban volna egy olyan olvasata, hogy a miniszterelnök engedett a lázári zsarolásnak.
  • Lehetsége, hogy Orbán csak papíron küldi be Rogánt a Miniszterelnökségre, valójában önálló feladat- és felelősségi körrel ruházza fel őt, Rogán döntéseiért Lázár sem hivatalosan, sem nem hivatalosan nem tartozik felelősséggel.

Holnap dönt Lázár, addigra már tudni fogja, hogyan képzeli el a dolgot Orbán.

Lázár környezetéből úgy értesültünk, távol az egyezség a miniszterelnök és közte, de a Fidesz politikusai nem hiszik, hogy a főminiszter tényleg távozna, szerintük ezzel a húzásával csak Rogánnak akarja jelezni, ő egyedül az, aki egyezkedhet Orbánnal.

De ha arra kerül a sor, kész a lemondásra is.

Lázár pótolhatatlanná építette magát

Reiner Roland, a Republikon Intézet elemzője úgy látja: „Lázár lemondása mindenképp érzékeny veszteség lenne: egyrészt a kormány egyik legismertebb arcát veszítené el, másrészt Hende lemondása után nagyon rövid időn belül újabb kormánytag távozna.” Azt sem szabad elfelejteni, hogy „Lázár 2012 óta vezeti a Miniszterelnökséget, az ennyi idő alatt felhalmozott tudást nagyon nehéz pótolni”, teszi hozzá. Ehhez forrásaink hozzáteszik, pótolhatatlanná tette magát az elmúlt években, távozása után az özönvíz jönne, nem új miniszter.

Ha mégis megy Lázár, kormányzati pletykák szerint Rogánból hirtelen kancelláriaminiszter lehet, Reiner szerint „ez talán működhet a kormányzás szempontjából, viszont nagyon megerősítené Rogán pozícióját, ami nem biztos, hogy érdeke Orbánnak.” De azt is beszélik, hogy a Miniszterelnökséget visszafokozzák, államtitkár vezetné, ahogy korábban, ez esetben Kovács Zoltánra vagy Giró-Szász Andrásra eshet a választás. De akár az eddigi háttérember Gyürk András is előtérbe kerülhet.

Van élet a távozás után?

Lázár mindenképp nehéz döntés előtt áll, az elemző szerint nem egyértelmű, hogy „hasznos lenne számára a visszavonulás, a Fideszben nehéz visszajönni, ha az ember lelép, különösen, ha ezt személyi ambíciók miatt teszi, másrészt Lázár az utóbbi években egyértelműen a kormányzaton keresztül építette magát, kevésbé van hova visszavonulnia.”

Lázár, mögötte Rogán. Csere jöhet holnap MTI / Illyés Tibor
Lázár, mögötte Rogán. Csere jöhet holnap
MTI / Illyés Tibor

Vagyis „egyik félnek sem érdeke Lázár távozása. Az biztos, hogy nagyon különös helyzetet állított elő Orbán: Rogán és Lázár versenyeztetése állandó elem volt, de most látszólag mintha egy pályára helyezte volna őket, anélkül, hogy tiszták lennének a játékszabályok”, teszi hozzá. Éppen ezért Lázártól racionális döntés, hogy tisztázni szeretné a játékszabályokat, és ha sikerül megegyeznie Orbánnal, végképp győztesen kerülhet ki a Rogánnal való rivalizásból.

Rogán belendül

Erre mondták azt a volt frakcióvezető környezetéből, hogy „ugyan most mindenki Lázárról beszél, de Tóninak is nagyon fontos, hová helyezi őt Orbán, a miniszter alá vagy mellé, folyamatosan teper a kormányfőnél.”

Éppen ezért Rogán bele is vetette magát a munkába, az InfoRádióban komolyan ekézte a menekültválságba belerokkant Horvátországot, mert „tőle ezt várja Orbán, kommunikációban segítse őt, megszabja a kormány irányvonalát és irányítsa a dolgokat”, mondták a leendő politikai kabinetfőnök környezetéből.

Most akkor megy vagy marad?

Közvetlen munkatársai szerint ezt még a miniszter sem tudja. „Az a biztos, hogy hétvégén győz a Fradi és a Barca (előbbi győzött tegnap, utóbbi ma játszik, győzelme igen valószínű – a szerk.), de az, hogy Lázár megy vagy, azt még ő sem tudja, hihetetlenül hangulatember, majd hétfőn eldönti”, foglalta össze egyikük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik