A következő élő közvetítés része Kiterjeszti a kormány a válsághelyzetet, jöhet a horvát határzár

Változás jöhet a horvát-magyar kapcsolatokban

Szerbia és Horvátország jól együtt tud működni egymással a menekültválság kezelésében, de a magyar-horvát kapcsolatokban nagyobb problémákra kell számítani a két ország határán építendő kerítés miatt, jelentette ki Aleksandar Vucic szerb kormányfő.

“Hamarosan változásra lehet számítani a horvát-magyar viszonyban. Ez az ügy jóval túlnő majd Szerbia és Horvátország kapcsolatain. A magyarok bejelentették, hogy kerítést fognak építeni a horvát határra, de ez nem csak a kerítésről szól. Csak várjanak, meg fogják látni, mi fog történni” – nyilatkozta az Egyesült Államokban tartózkodó Vucic a Hina horvát hírügynökség beszámolója szerint.

Vucic azt is elmondta, hogy Szerbia és Horvátország kormányfői és belügyminiszterei egyeztetnek egymással a menekültválság kezeléséről, és ő is kapcsolatba lép majd horvát kollégájával, ha a helyzet megkívánja ezt. A szerb kormányfő közölte, John Kerry amerikai külügyminiszter találkozójuk során dicsérte a válság szerb kezelését.

HUNGARY-SERBIA-EU-MIGRATION

Ha az Európai Unió átfogó megoldást talál a menekülthelyzetre – fejtette ki Vucic -, akkor Szerbia is képes  lesz  eleget tenni az ebből fakadó elvárásoknak. Vucic szerint országa most olyan körülmények között védelmezi az európai értékeket, hogy eközben egyes EU-tagállamok magatartása minden, csak nem európai. “Ez olyasvalami, amit nem tudunk megérteni és elfogadni” – tette hozzá.

Az úgynevezett “nyugat-balkáni útvonalat” választó migránsok többsége korábban a szerb-magyar határt átlépve utazott tovább Észak- és Nyugat-Európa felé. A szigorított magyar határvédelem miatt azonban az utóbbi napokban Szerbia felől egyre többen Horvátországon és Szlovénián keresztül próbálnak továbbutazni. Horvátországba szerda reggeltől csütörtök délutánig 7300 illegális bevándorló érkezett.

Kép: Europress Fotóügynökség

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik