A következő élő közvetítés része Kiterjeszti a kormány a válsághelyzetet, jöhet a horvát határzár

Szlovénia is célpont

A horvát-szlovén határra érkezett csütörtök délután a migránsok egy csoportja, ők Zágrábból indultak útnak a nap folyamán. Horvát és szlovén médiajelentések szerint összesen 5-600 migráns tart Szlovénia felé, többségük éjszaka érhet a határra.

A szlovén tévé felvételei szerint egyelőre kevesen érték el a Zágrábtól 30 kilométerre nyugatra lévő breganai határátkelőt, ők feltételezések szerint autóstoppal juthattak el oda. Szlovén médiaértesülések szerint a több száz ember Zágrábból indult Bregana felé, miután korábban a szerb határtól a horvát fővárosba szállították őket.

A szlovén hatóságok közölték, nem fogják hagyni a migránsok ellenőrizetlen ki-beáramlását, és biztosítani fogják belépésük megfelelő felügyeletét. A migránsok érkezésére készülve a határ mentén – amely egyúttal a schengeni övezet külső határa is – már kijelölték a tervezett regisztrációs pontokat és fogadóállomásokat.

Mirko Cerar kormányfő leszögezte, hogy országa biztosítani fogja a schengeni határt Horvátország felé. A szlovén határőrség vezetője, Peter Skrebl pedig úgy fogalmazott, Szlovéniában nem fognak ezrek gyalogolni az autópályán. A rendőrség közlése szerint a határt illegálisan átlépőket visszatoloncolják Horvátországba, hacsak nem nyújtanak be menedékkérelmet Szlovénia területén.

A ljubljanai kormány a helyzet miatt elnapolta péntekre tervezett ülését.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik