Közélet

“Néhány diák szava nem ér a kormánynak semmit”

Lassan győz a rezignáltság a Corvinus budai campusán. Május óta zajlott az átalakítás lebegtetése, de visszatekintve egyértelmű, hogy a döntést már tavasszal meghozták. A hallgatók pedig tüntethetnek, egy ezer fős tiltakozás nem oszt, nem szoroz, mennek a budai karok a Szent István Egyetemhez.

Profiltisztítás zajlik a felsőoktatásban – jelentette ki Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár még július végén. Akkor már megerősítette a 444, amit megerősítetlenül suttogtak május óta, miszerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sebészi pontossággal leszeli a Budapesti Corvinus Egyetemről a budai campust.

A késő tavaszi és nyári bizonytalanságot jól jellemzi, hogy korábban egy olyan kamu fejléces levél terjedt, miszerint az egész budai campust kiürítik és eladják, hogy a bevételből finanszírozhassa a kormány a Miniszterelnökség Budai Várba költöztetését. Ezt maga Palkovics is cáfolta, viszont már a májusi hallgatói fórumok és petíciók idején közölte a tervet a négy országos agrárképzési centrum létrehozásáról (az EMMI pedig feljelentést tett az áldokumentum miatt.)

corvinus (Array)
Hallgató fórum a budai campuson. (Array)

Augusztus 31-én jött ki végül a hír, hogy a kormány meghozta a nagy döntést: a vidéki egyetemek és főiskolák átalakítása mellett bejött a tipp, a Corvinusról leválasztják az Élelmiszertudományi, a Kertészettudományi, valamint a Tájépítészeti és Településtervezési Karokat, amik mennek át a Szent István Egyetemhez.

Micsodaaaa??? Nincs szinergiaaa??

A fő indok az egyetem pesti – gazdasági jellegű – és budai karainak hiányzó együttműködése volt, amire már nyár elején panaszkodott Palkovics, aki július végéig várta az egyetemek észrevételeit, amiket a tények szerint nem feltétlen vettek figyelembe. Ez egy, már rég eldöntött és tűzzel-vassal keresztülvitt döntés volt, amiben minden jel arra mutat, nem fog a kormány visszatáncolni, mint tette azt a röghöz kötéssel a diáktüntetések telén.

A demonstrációk mindenesetre nem maradtak el, a bejelentés másnapján, szeptember 1-én már tüntetők vonultak az EMMI elé, majd 7-én jött a hír, hogy a Corvinus az ügyben tervezett sajtótájékoztatóját furcsa hirtelenséggel lemondták. A megmozdulások 7-én és 8-án is folytatódtak, de az ezer fő körüli demonstráló láthatóan nem rendítette meg az átalakításon dolgozó minisztériumot.

A Kertészettudományi Karon tanuló, nevét nem vállaló diákforrásunk megerősítette, hogy teljes az értetlenség, de nem totális az ellenállás a karon. Ők a Neptun rendszerben kaptak üzenetet, hogy a tüntetések miatt elmaradnak a hétfői és szerdai órák. “Hogy őszinte legyek, én nem voltam, csak a májusi megbeszélésen. Akkor nem hangzott el semmi konkrétum, mindenki csak találgatott, hogy mi fog ránk várni” – írta forrásunk, aki jól mutatja sok hallgató
rezignáltságát:

“Őszintén szólva, én azért sem vettem részt ezeken a tüntetéseken, mert ha már azt a ‘felsőbb körökben’ eldöntötték, nekünk abba beleszólásunk úgysem lesz.”

Ezzel a múlt héten lezajlott több fórumra és tüntetésre utalt, ezek egyikén zavarták meg Szijjártó Péter külügyminiszter beszédét is az egyetem évnyitóján. A felháborodás persze létezik, senki sem azért jelentkezett a Corvinusra, hogy a végén a Szent István Egyetemtől kapjon diplomát. “Ha esetleg annyian tiltakoztak volna ez ellen, mint az internetadó ellen, akkor esetleg megváltoztatták volna a véleményük, de ‘néhány’ diák szava nem ér nekik semmit” – tette hozzá a hallgató, aki nem tud további tüntetésekről.

Azok a hallgatók, akikkel a helyszínen beszéltünk, egyöntetűen nyilatkoztak: egyszerűen átverés, hogy ők a Corvinusra jelentkeztek és mégse corvinusos diplomát kapnak majd. Egy ötödéves lány ebben a tanévben kapná meg a diplomáját, őt különösen dühítette a diktátum. Ő azt mondta, már a tanárok is csak széttárják a karjukat, bár a minap egy szemináriumon még ez volt a fő téma.

Ő is felhozta, amit minden, a témával foglalkozó cikk, miszerint nem működött anno sem a Szent István Egyetemmel való kooperáció. “Nézz körbe a tablókon, van, amelyik Szent István-os!” – emlékeztet a múltra. Egy másik lány épp attól tart, hogy megváltozhat az összevonással az oktatás színvonala, akár tanárokat is elcsaphatnak, vagy egyesülhetnek a Szent István Mezőgazdasági és Környezettudományi Karával.

corvinus-budai-campus960x640.jpg

A tüntetésen amúgy nem járt a lány, ahogy sokan mások sem. Egy csomó hallgatónak ez az első hete az egyetemen, így azt rosszabbkor nem is rendezhették volna. Ráadásul az összevonások ellen tiltakozó Facebook-oldal se frissült szeptember 11. óta, tehát nem várható újabb demonstráció sem. Egy fiatal srác azt mondta, már minden eszközt kimerítettek, míg egy másik lány, akivel beszéltünk, állította, csak azért volt a tüntetés, hogy felmérjék, hány ember mozgósítható.

Hallgat a HÖK, hallgat az egyetem

“Az itteni HÖK valahogy szervezetlenebb, mint a pesti campuson” – szúrt oda a campus hallgatói önkormányzatainak az említett ötödéves lány. Többször kerestük az ügyben leghangosabb kar, a kertészettudományi HÖK-vezetését, de nem válaszoltak e-mailjeinkre. Trugly Bence elnök is csak annyit írt sms-ünkre, hogy nem szeretne nyilatkozni. Azonban a G épületben, a HÖK folyosóján kifeszítettek egy közleményt a HÖK álláspontjáról.

Eszerint a HÖK mindig élen járt a pesti és a budai campus integrációjában, közös bizottságokat is alakítottak. Szerintük már láthatóak a sikeres integráció jelei, “létező jelenség a ‘corvinusos életérzés’, amelyet mind a hat kar hallgatói magukénak mondhatnak”. Szerintük az egyetem “NEM azonos a Pesti Campusszal”, ezért nem támogatják az elcsatolást és mindent megtesznek majd ez ellen.

Márpedig a beletörődés látszik az egyetem vezetésén is, ami még szeptember 1-én adott ki vérszegény közleményt. Ennek már a címéből is látszik, hogy lemondtak a budai campusról:

Új kihívások előtt a Corvinus Egyetem

A BCE rektora és vezetése elfogadta az EMMI javaslatát, de nem ért egyet vele. A közlemény szerint ők a két egyetem érintett karai felett álló Agrár-felsőoktatási Hálózat kialakítását támogatták volna. Mindenesetre reménykednek, hogy a három érintett budai kar oktatási színvonala – ami szerintük nemzeti érték – megmarad. A közlemény utolsó két bekezdése már nem is foglalkozik a kérdéssel, a pesti campus karainak jövőjét ecseteli, láthatóan végleg lemondva az eddigi egyetemi struktúráról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik