Belföld

A tiltakozók oldalára állhat a budai campus vezetése

corvinus budai campus (Array)
corvinus budai campus (Array)

Semmi értelme a Corvinus felszalámizásának az érintett karok dékánjai szerint, akik szeretnének észérvekkel hatni a kormányra. Ha nem sikerült, jöhetnek a tiltakozások.

Közös munkabizottságot hozott létre a Budapesti Corvinus Egyetem három kipaterolásra váró kara, a Tájépítészeti, az Élelmiszer-tudományi és a Kertészettudományi azért, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) közölte, készítsék elő az egyesülést a gödöllői Szent István Egyetemmel. A karok azonban a Corvinus részei szeretnének maradni, mivel a Szent Istvánnal már kétszer is eredménytelenül próbálták összeboronálni a budai campus karait – írja a Népszabadság Hegyesné dr. Vecseri Beáta élelmiszer-tudományi dékánra hivatkozva.

Az összeolvasztás fő okaként amúgy a pénzhiányt nevezik meg, ugyanis az agrárkarok három fő támogatási formáját is megszüntették az utóbbi években (a gyakorlati képzési támogatást, a szakképzési támogatást és az innovációs járulékot). “Ám ezen nem segít a beolvasztás. Sőt, a másik lábunkat is kirúgják alólunk” – nyilatkozta Szilágyi Kinga, a Tájépítészeti Kar dékánja. Szerinte ugyanis kiváló nemzetközi együttműködéseket építettek ki, egyre több a külföldi hallgató, angol nyelvű képzéseket is terveznek indítani, de ehhez kéne a Corvinus mint márkanév.

 

Hegedűs Attila kertészeti dékán szerint a Corvinus karai nagyobb viták nélkül működnek együtt, így érthetetlen, miért hozzák fel őket példának a sikertelen integrációra. Szerinte eközben a Szent István Egyetemből kivált a gyöngyösi és a most visszaolvasztani vágyott budai campus, illetve most az Állatorvos-tudományi Kar tervezi ezt.

A magas ponthatár is jelzi a jó képzéseket: az agrártudományi képzések legmagasabb ponthatáraival lehet ide bekerülni, az Élelmiszer-tudományi Kar felvételi pontátlaga idén 406 volt. Az egyetem már ötször elnyerte a Superbrands címet, és nő a hallgatók létszáma is. Ráadásul a dékánok szerint a hallgatók becsapása lenne, ha más egyetem diplomáját kapnák meg, mint ahová jelentkeztek. A vezetés bízik benne, hogy a minisztérium elfogadja az észérveket, de ha nem, ők is a tiltakozók mellé állnak. Az EMMi egyébként tagadta a lap értesülését, miszerint a Corvinus felszeletelése eldöntött tény.

A felsőoktatási átalakítás amúgy sok más intézményt érintene: egyesítené a Szolnoki és a Kecskeméti Főiskolát, illetve a gyöngyösi Károly Róbert és az egri Eszterházy Károly Főiskolát, ez utóbbi páros integrációjába bevonva a Szent István Egyetem jászberényi, pedagógiai karát. Véget érne viszont a szombathelyi, soproni és győri karokkal is rendelkező Nyugat-magyarországi Egyetem karrierje.

Mindeközben Palkovics László felsőoktatási államtitkár zseniális nyilatkozatot tett az M1-en: szerinte mindössze “néhány karnak máshová helyezéséről és egy-két egyetem létrehozásáról van szó”, és ez meg sem közelíti az elmúlt 25 év nagy átalakításait. Beszélt a Nyugat-magyarországi Egyetem elbaltázott integrációjáról, aminek során a soproni karok különválnak, a mosonmagyaróvári kar pedig a győri Széchenyi István Egyetembe olvad. Szót ejtett róla, hogy az állatorvosi kar kiválhat a Szent István Egyetemből és önállósulhat, de a Corvinusról nem beszélt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik