Közélet
Röszke, 2015. szeptember 5.Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b) határsértőkkel beszélget újságírók gyűrűjében a magyar-szerb határon Röszke közelében 2015. szeptember 5-én.MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Gyurcsány illegális határátlépő lett, lemond mentelmi jogáról

24.hu
24.hu

2015. 09. 05. 18:23

Szabálytalanul lépte át szombaton a magyar-szerb határt Gyurcsány Ferenc Röszkén. A DK elnöke a helyszínen újságíróknak elmondta: szabálysértési eljárás indul ellene, az ügyben lemondott mentelmi jogáról. Gyurcsány Ferenc azért ment át a zöldhatáron keresztül szerb területre, hogy beszéljen az ott várakozó menekültekkel, akiknek fő problémája, hogy Magyarországon ujjlenyomatot kell adniuk. Erre a görög hatóságok nem kötelezték őket, pedig az is uniós tagország. Magyarország megfontolhatná – ha már úgyis annyi uniós szabályt nem tart be -, hogy ezt a kérdést nagyvonalúbban kezeli – tette hozzá a DK elnöke.

Horgos, 2015. szeptember 5.
Rendőrök igazoltatják Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét a gyorstelepítésű drótakadálynál Röszke közelében, miután szabálytalanul átlépte a magyar-szerb határt 2015. szeptember 5-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Rendőrök igazoltatják Gyurcsány Ferencet Fotó: MTI

Gyurcsány Ferenc szerint a legfontosabb feladat a menekültek és a magyar állam közötti bizalmi viszony helyreállítása lenne; a migránsok nem akarják magukat alávetni a regisztrációnak, nem mernek bemenni a menekülttáborokba. A politikus kifejtette, információval kellene ellátni az érkezőket, mert indokolatlan félelmek is élnek bennük. A rémhírek eloszlatására alkalmasak lennének a menekültügyi eljárást és a táborokat bemutató szóróanyagok, amelyek előállításának költsége elhanyagolható a kerítésépítéshez képest – mondta.

A politikus hangsúlyozta: a menekültkérdés megoldásához nemzetközi összefogásra lenne szükség. A kormánynak szövetségeseket kellene keresnie a megoldáshoz, elsősorban Németországgal kellene egyetértésre jutni.

Röszke, 2015. szeptember 5.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a gyorstelepítésû drótakadálynál áll a magyar-szerb határon Röszke közelében 2015. szeptember 5-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.