Nagyvilág

A finn kormányfő Gyurcsányozott egyet

Az YLE köztelevíziónak adott interjújában Juha Sipilä ígéretet tett arra, hogy a jövő évtől a menedékkérők rendelkezésére bocsátja a Finnország északi részén, Kempelében lévő házát, mivel családjával jelenleg a főváros, Helsinki környékén él. “Arra bátorítom a finneket, hogy nyissák ki otthonuk ajtaját fogadják a menekülteket mint vendégeket és segítsék beilleszkedésüket” – fogalmazott a politikus, aki úgy vélekedett, hogy kempelei házában három-négy család férhet el.

A polgároknak arra kell gondolniuk, hogy miben tudnak segíteni, legyen az önkénteskedés vagy bármi más. Juha Sipilä szerint szerte Európában tapasztalható a szolidaritás és a felelősségvállalás hiánya a válság sújtotta és a háborús övezetekből érkező menedékkérőkkel szemben. A finn hatóságok azzal számolnak, hogy idén mintegy 30 ezren kérnek menedéket az északi országban, ami sokszorosa a megszokott évi 3600-nak.

A koalíciós finn kormány – amelyben részt vesz A finnek (korábban: Igazi Finnek) nevű idegengyűlölő párt is – arra kérte az önkormányzatokat, hogy létesítsenek új befogadóközpontokat a Dél-Európa felől érkező menekültek befogadására, mert a jelenlegiek tömve vannak. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik