balla irma fia (ingyenes, Schönstein Sándor)
Közélet

Balla Irma-gyilkosság – ismét az áldozat fiát kérdezték

Schönstein Sándort kétszer is meghallgatták az üggyel foglalkozó kiemelt nyomozócsoport tagjai.

Befejezték a rendőrök a nyolc évvel ezelőtt meggyilkolt politikusnő, Balla Irma fiának meghallgatását pénteken. Ahogy arról már beszámoltunk, a gyilkosság kapcsán korábban elítélt, majd felmentett Schönstein Sándor immár tanú az ügyben. Most ismét el kellett mondania, mi történt a tragédia napján, miképpen talált rá az édesanyjára, és a kapcsolatukról is kérdezték őt – tudtuk meg Magyar Györgytől. Az ügyvéd tájékoztatása szerint a nyomozók több tanút, szakértőt is meghallgattak az üggyel összefüggésben. 

Így, hogy Balla Irma fia sértett lett az ügyben, lehetőségük lesz hozzáférni bizonyos őket érintő iratokhoz, azokhoz, amelyek kiadása nem sérti a nyomozás érdekeit, de majd csak az iratismertetéskor, vagyis, amikor a rendőrség befejezte a nyomozást. Ez várhatóan április végén meg is történik.  Az ügy aktái akkor vélhetően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségre kerülnek. Bár alapesetben az illetékes a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség lenne, nem lenne célszerű, ha ugyanazok faggatnák sértettként Schönstein Sándort, akik éveken át a bűnösségét próbálták bebizonyítani.

Az ügyvédet a rendőrség egyébként arról tájékoztatta, hogy amint vége az eljárásnak, sajtótájékoztatón számolnak majd be eredményeikről.

Mint ismert, Balla Irmát 2007-ben, húsvétkor ölték meg debreceni lakásában. A képviselőnőt 21 rendbeli erőbehatás érte, a halál oka arckoponya- és nyaksérülésekre vezethető vissza. Fiát egy évvel ezután letartóztatták, az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Időközben jelentkezett egy segédmunkás, aki beismerte a gyilkosságot, de ő később visszavonta a vallomását. Ő a jelenlegi gyanúsított is, a Blikk információi szerint az áldozat lakásán talált tárgyon lévő anyagmaradvány miatt vált megalapozottá a gyanú.

Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára került. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, arra hivatkozva, hogy “nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt”, és elrendelte a férfi előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában hozta meg felmentő ítéletét.

A vádlott és védője fellebbezést jelentett be, azt akarták, ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mondják ki a felmentő ítéletet. Az ügyész ezzel szemben a bűnösség megállapítását kérte, így került az ügy újra a Debreceni Ítélőtáblára. Végül 2013 szeptemberében megszületett a jogerős döntés: Balla Irma fiát felmentették, ám ezúttal is bizonyítottság hiányában.

Az ügyben jelenleg kártalanítási per zajlik, mivel a politikusnő gyermeke több mint két évet töltött rács mögött, pedig nem sikerült bizonyítani bűnösségét. Ha az új gyanúsítottat a későbbi bírósági eljárásban bűnösnek találják, kártérítési pert indítanak. Ez esetben nem 20, hanem vélhetően 40 millió forintot kérnek majd azért, amiért Schönstein Sándort ártatlanul hurcolták meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.