Közélet

Balla Irma-gyilkosság – ismét az áldozat fiát kérdezték

balla irma fia (ingyenes, Schönstein Sándor)
balla irma fia (ingyenes, Schönstein Sándor)

Schönstein Sándort kétszer is meghallgatták az üggyel foglalkozó kiemelt nyomozócsoport tagjai.

Befejezték a rendőrök a nyolc évvel ezelőtt meggyilkolt politikusnő, Balla Irma fiának meghallgatását pénteken. Ahogy arról már beszámoltunk, a gyilkosság kapcsán korábban elítélt, majd felmentett Schönstein Sándor immár tanú az ügyben. Most ismét el kellett mondania, mi történt a tragédia napján, miképpen talált rá az édesanyjára, és a kapcsolatukról is kérdezték őt – tudtuk meg Magyar Györgytől. Az ügyvéd tájékoztatása szerint a nyomozók több tanút, szakértőt is meghallgattak az üggyel összefüggésben. 

Így, hogy Balla Irma fia sértett lett az ügyben, lehetőségük lesz hozzáférni bizonyos őket érintő iratokhoz, azokhoz, amelyek kiadása nem sérti a nyomozás érdekeit, de majd csak az iratismertetéskor, vagyis, amikor a rendőrség befejezte a nyomozást. Ez várhatóan április végén meg is történik.  Az ügy aktái akkor vélhetően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségre kerülnek. Bár alapesetben az illetékes a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség lenne, nem lenne célszerű, ha ugyanazok faggatnák sértettként Schönstein Sándort, akik éveken át a bűnösségét próbálták bebizonyítani.

Az ügyvédet a rendőrség egyébként arról tájékoztatta, hogy amint vége az eljárásnak, sajtótájékoztatón számolnak majd be eredményeikről.

Mint ismert, Balla Irmát 2007-ben, húsvétkor ölték meg debreceni lakásában. A képviselőnőt 21 rendbeli erőbehatás érte, a halál oka arckoponya- és nyaksérülésekre vezethető vissza. Fiát egy évvel ezután letartóztatták, az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Időközben jelentkezett egy segédmunkás, aki beismerte a gyilkosságot, de ő később visszavonta a vallomását. Ő a jelenlegi gyanúsított is, a Blikk információi szerint az áldozat lakásán talált tárgyon lévő anyagmaradvány miatt vált megalapozottá a gyanú.

Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára került. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, arra hivatkozva, hogy “nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt”, és elrendelte a férfi előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában hozta meg felmentő ítéletét.

A vádlott és védője fellebbezést jelentett be, azt akarták, ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mondják ki a felmentő ítéletet. Az ügyész ezzel szemben a bűnösség megállapítását kérte, így került az ügy újra a Debreceni Ítélőtáblára. Végül 2013 szeptemberében megszületett a jogerős döntés: Balla Irma fiát felmentették, ám ezúttal is bizonyítottság hiányában.

Az ügyben jelenleg kártalanítási per zajlik, mivel a politikusnő gyermeke több mint két évet töltött rács mögött, pedig nem sikerült bizonyítani bűnösségét. Ha az új gyanúsítottat a későbbi bírósági eljárásban bűnösnek találják, kártérítési pert indítanak. Ez esetben nem 20, hanem vélhetően 40 millió forintot kérnek majd azért, amiért Schönstein Sándort ártatlanul hurcolták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik