Közélet

Balla Irma-gyilkosság: pillanatok alatt lezárulhat a nyomozás

Balla Irma per (balla irma)
Balla Irma per (balla irma)

A rendőrség birtokában olyan bizonyítékok vannak, amelyekkel nagy valószínűséggel igazolható lesz a nemrég elfogott munkás bűnössége.

Meghallgatták a rendőrök csütörtökön a 2007-ben meggyilkolt politikus, Balla Irma fiát. Schönstein Sándort nem először kérdezték nyomozók a tragédiáról – ám akkor egészen más szerepben, őt hitték ugyanis a képviselő gyilkosának. Magyar György a Hír24-nek pénteken elmondta, ügyfele csütörtökön beszélt a nyomozásban résztvevő rendőrökkel, mint sértett. Meghallgatása jövő pénteken folytatódik. Lényegében ugyanazt mondta el, mint korábban, csak most a „másik oldalon állt”.

Az ügyvéd szerint a rendőrség biztos a dolgában, olyan bizonyítékok vannak a nyomozócsoport birtokában, amelyek elegendők lehetnek ahhoz, hogy a későbbiekben bizonyítani lehessen a nemrégiben elfogott D. Lajos bűnösségét.

A nyomozás egyelőre zajlik, és úgy tudni, hamarosan be is fejeződik. Várhatóan április végén kerül pont az ügy végére – legalábbis ami a rendőrséget illeti.  Az iratok akkor vélhetően a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészségre kerülnek. Bár alapesetben az illetékes a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség lenne, nem lenne célszerű, ha ugyanazok faggatnák sértettként Shcönstein Sándort, akik éveken át bizonyítani próbálták bűnösségét.


Schönstein Sándor hallgatja a sajtó munkatársainak nyilatkozó védőjét, Magyar György ügyvédet a Balla Irma-gyilkosság megismételt eljárásának másodfokú tárgyalása után (Fotó: MTI)

Mint ismert, Balla Irmát 2007-ben, húsvétkor ölték meg debreceni lakásában. A képviselőnőt 21 rendbeli erőbehatás érte, a halál oka arckoponya- és nyaksérülésekre vezethető vissza. Fiát egy évvel ezután letartóztatták, az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Időközben jelentkezett egy segédmunkás, aki beismerte a gyilkosságot, de ő később visszavonta a vallomását. Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára került. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, arra hivatkozva, hogy “nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt”, és elrendelte a férfi előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában hozta meg felmentő ítéletét.

A vádlott és védője fellebbezést jelentett be, azt akarták, ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mondják ki a felmentő ítéletet. Az ügyész ezzel szemben a bűnösség megállapítását kérte, így került az ügy újra a Debreceni Ítélőtáblára. Végül 2013 szeptemberében megszületett a jogerős döntés: Balla Irma fiát felmentették, ám ezúttal is bizonyítottság hiányában.

Az ügyben jelenleg kártalanítási per zajlik, mivel a politikusnő gyermeke több mint két évet töltött rács mögött, pedig nem sikerült bizonyítani bűnösségét. Ha az úgy gyanúsítottat a későbbi bírósági eljárásban bűnösnek találják, kártérítési pert indítanak. Ez esetben nem 20, hanem vélhetően 40 millió forintot kérnek majd azért, amiért Schönstein Sándort ártatlanul hurcolták meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik