Közélet

Budapesten kívül tizennégy megyében rabolt az új Viszkis

uj-viszkis(960x640).jpg (új viszkis)
uj-viszkis(960x640).jpg (új viszkis)

Még a rekorder rabló sem tudja, valójában hányszor és hol csapott le pontosan. Tízmilliókat szerzett, de felélte a pénzt.

Összesen tizennégy megyében csapott le az új Viszkisként elhíresült rabló. A Hír24 úgy tudja, a férfit hamarosan „turnézni” viszik, megkezdődnek ugyanis a helyszíni szemlék. Információink szerint a gyanúsított együttműködik a nyomozókkal, csak az a bökkenő, hogy már ő sincs pontosan tisztában azzal, mikor és hol csapott le. Ruházata és mozgása alapján próbálják összefüggésbe hozni olyan támadásokkal, amelyeknek ő lehet a felelőse. Ha a rendőrök ezt gyanítják, képeket, felvételeket mutatnak neki. Ez a módszer már többször bizonyult eredményesnek, bár vannak esetek, amelyekben maga a rabló is bizonytalan.

A rendőrség korábbi adatai szerint a férfi 24 pénzintézet ellen hajtott végre támadást, a Blikk pedig januárban azt írta, újabb 11 kapcsolatban merült fel a neve. Ezzel pedig megdőlt a Viszkis 30 rablásra rugó rekordja. Úgy tudni ez a szám azóta is emelkedett.

Az év végi hivatalos tájékoztatás szerint a 37 éves férfi 2008 júniusa óta Győrben háromszor, Szegeden és Debrecenben két-két alkalommal járt, egy-egy rablást Pécsen, Nyíregyházán, Tatabányán, Egerben, Szolnokon, Dunaújvárosban, Kaposváron és Miskolcon hajtott végre. A legtöbb bűncselekményt Budapesten követte el, a megalapozott gyanú szerint összesen hatot. Megesett, hogy a bűncselekmény kísérleti szakban maradt, vagyis ahonnan zsákmány nélkül menekült el, de többnyire sikeres támadásokat könyvelhetett el. A fegyvert, amelyet használt, öt évvel ezelőtt egy budapesti bank biztonsági őrétől vett el. A támadónak egyébként nincs jogosítványa, így busszal, illetve vonattal közelítette meg az előre feltérképezett helyszíneket. Előfordult, hogy vonattal levitte a kerékpárját, hogy aztán azzal meneküljön el a bűncselekmény elkövetése után.

Információink szerint a férfi több tíz millió forintot rabolt. Más jövedelme nem volt, amint elfogyott a szerzett összeg, ismét lecsapott. Ez volt az egyetlen megélhetési forrása. A rendőrség korábban azt nyilatkozta, élettársa nem tudott semmit „illegális akcióiról”. A pár egy közös gyermeket nevelt.

Úgy tudni, egy budapesti eset után tartott csak attól igazán, hogy lebukik: egy XIII. kerületi élelmiszerboltot rabolt ki épp, ám ezt egy járókelő kiszúrta őt az utcáról, miközben pénzt követelt. Az illetőt a támadó fellökte, amikor kirohant az üzletből. Azt hitte, a szemtanú a rendőrséget hívta, holott rögzítette a rablást a telefonján lévő kamerával.

De nem ekkor bukott le. A rutinos rabló „ámokfutását” lényegében egy középkorú nő fékezte meg azzal, hogy letépte a maszkját. A bátor asszony abban a miskolci takarékszövetkezetben volt éppen, amelyet a férfi ki akart pakolni tavaly, november végén. A bátor ügyfél nem ijedt meg a fegyvertől sem, nekirontott a fekete ruhás alaknak. Dulakodni kezdtek, a támadó megütötte a nőt, és még a fegyverét is elsütötte. Végül sikerült eltűnnie a zsákmánnyal. Ám a nőnek sikerült letépnie a maszkot az arcáról, menekülés közben pedig a takarékszövetkezet kamerája „elkapta”. A rendőrség felhívást tett közzé a képpel együtt, még nyomravezetői díjat is felajánlottak, félmillió forintot.

Olvasói sztorik