Közélet

Borjúkötélre akasztotta a juhászt: 4 év börtönt kapott

Az elsőrendű vádlott 4 év 4 hónap , a másodrendű 3 év 2 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott, mert a két volt fegyőr 2012-ben összevert és felakasztott egy juhászt – írja a Baon.hu.

A Kecskeméti Törvényszék tanácselnöke, dr. Fodor Endre az elsőrendű vádlott H. Tamást testi sértés és önbíráskodás kísérletének bűntettében találta bűnösnek, és 4 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Társát, a korábban szintén bv-őrként dolgozó M. Arnoldot ugyanezen bűncselekményekért 3 év 2 hónap börtönnel sújtotta. Az elsőrendű vádlott apja, mint az önbíráskodásban bűnsegédként résztvevő vádlott 1 év 6 hónap börtönt kapott, 3 évre felfüggesztve – írja a Baon.hu.

A juhász nem tudott semmiről

A tényállás szinte teljes mértékben megegyezett a vádirattal. Eszerint a korábban az állampusztai bv-intézetben fegyőrként, főtörzsőrmesteri rendfokozatban szolgáló elsőrendű vádlott H. Tamás 2012. augusztus 3-án hajnalban észrevette, hogy apja traktorát – amelyet előző este a Solt melletti Fűzhalomban bérelt lucernásukban hagyott – ellopták.

A gyanújuk szerint a közelben legeltető juhász benne lehetett a lopásban, és felszólították: a traktorért vagy a lopásban való közreműködésért kapott pénzt adja át részükre. Ezzel egyidőben ököllel ütlegelték, felsőtestét többször nagy erővel megütötték valamint a lábait rugdosták, majd átkutatták a sértett felsőruházatát és táskáját. A sértettnek viszont semmi köze nem volt a lopáshoz.

Összeomlott a légzése is

A már járásképtelen juhászt a két volt fegyőr egy közelben lévő fához vonszolta. Ekkor érkezett a helyszínre H. Tamás apja, H. József, akinek a kocsijából fia egy két méter hosszú borjúkötelet vett elő. A kötél egyik hurkát a sértett nyakába helyezte, másik végét keresztüldobta a fa egyik ágán, és a sértettet álló helyzetbe felhúzta, majd leeresztette a földre. Mindezt a másik két vádlott figyelte, és a juhászt továbbra is a traktorról faggatták. Végül a trió a mozgásképtelen áldozatot sorsára hagyva távozott a helyszínről. A juhásznak több óra alatt, estére sikerült elvonszolnia magát az ötszáz méterre lévő Fűzhalmi-major közelébe, itt a kutyák ugatása miatt észrevették a majorban tartózkodók, és mentőt hívtak.

A juhász a bántalmazás következtében kétoldali sorozatos bordatörést, tüdőzúzódást, és több súlyos sérülést szenvedett el, szövődményként heveny veseelégtelenség lépett fel, ezért átmenetileg vesepótló kezelésre szorult. Összeomlott a légzése, ezért gégemetszést kellett nála végezni és gépi lélegeztetésre is szorult. Az akasztás pedig önmagában közvetlen életveszélyt eredményezett.

Dr. Fodor Endre hosszasan taglalta az általa idézőjelesen említett akasztást. A bíró következtetése szerint nem igazolható kétséget kizáróan, hogy olyan szándékkal történt volna az akasztás, hogy azzal a vádlottak sérülést okozzanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik