Közélet

Balla Irma-gyilkosság – Sértett lesz az áldozat fia

Balla-Irma-fia(650x433).jpg (balla irma fia)
Balla-Irma-fia(650x433).jpg (balla irma fia)

Schönstein Sándort és ügyvédjét jövő héten hallgatják meg a nyomozók.

Sértett lesz Balla Irma megölésével gyanúsított D. Lajos elleni büntetőügyben az áldozat fia – mondta a Hír24-nek a korábban elítélt, majd felmentett Schönstein Sándor ügyvédje. Magyar Györgyöt és ügyfelét jövő csütörtökön hallgatják meg az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt nyomozócsoportjának tagjai. Így lehetőségük lesz hozzáférni bizonyos őket érintő iratokhoz, azokhoz, amelyek kiadása nem sérti a nyomozás érdekeit.

Az ügyvéd elmondta, a felmentő ítélet után indult kártalanítási ügy ettől függetlenül tovább folyik a bíróságon, a következő tárgyalás március 30-án lesz, a perben további szakértőket és tanúkat hallgatnak meg. Mint ismert, 20 millió forintot kártalanítást akarnak azért, amiért Schönstein Sándor több mint két évet töltött rács mögött, végül felmentő ítélet született ügyében. Magyar György emlékeztetett: ügyfelét bizonyítottság, nem bűncselekmény hiányában mentették fel, ám ha a későbbiekben a jelenlegi gyanúsítottat jogerősen bűnösnek találják – és a jogi feltételek is fennállnak – kártérítési pert indítanak amiért Schönstein Sándort ártatlanul hurcolták meg. Ügyfele ugyanis megromlott az egészsége, egzisztenciálisan tönkrement és a szakmájában a mai napig nem tud elhelyezkedni. Így az összeg akár duplájára is emelkedhet.

Úgy tudni, a gyanúsított azonban egyelőre tagad, bár a gyanú – Blikk információi szerint az áldozat lakásán talált tárgyon lévő anyagmaradvány miatt – ezúttal megalapozottá vált.

Nyolc éve

Mint ismert, Balla Irmát 2007 húsvétkor ölték meg debreceni lakásában. A képviselőnőt 21 rendbeli erőbehatás érte, a halál oka arckoponya- és nyaksérülésekre vezethető vissza.

Fiát egy évvel ezután letartóztatták, az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte. Időközben jelentkezett egy segédmunkás, aki beismerte a gyilkosságot, de ő később visszavonta a vallomását. Az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára került. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, arra hivatkozva, hogy “nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt”, és elrendelte a férfi előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. A megismételt elsőfokú eljárásban a Debreceni Törvényszék bizonyítottság hiányában hozta meg felmentő ítéletét.

A vádlott és védője fellebbezést jelentett be, azt akarták, ne bizonyítottság, hanem bűncselekmény hiányában mondják ki a felmentő ítéletet. Az ügyész ezzel szemben a bűnösség megállapítását kérte, így került az ügy újra a Debreceni Ítélőtáblára. Végül 2013 szeptemberében megszületett a jogerős döntés: Balla Irma fiát felmentették, ám ezúttal is bizonyítottság hiányában.

“Ha ezt megtették volna, akkor eleve el sem ítélnek”

Schönstein Sándor csütörtökön a Mokkában elmondta, nem remélte, hogy lassan nyolc évvel az édesanyja meggyilkolása után még lesz érdemi nyom. „A most megvizsgált bizonyítékokat annak idején kellett volna megvizsgálni, de nem vizsgálták meg. Ha ezt megtették volna, akkor eleve el sem ítélnek” – jegyezte meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik