Közélet

Kárász mindent megtett, hogy Balla Irma fia élő adásban sírjon

Schönstein Sándorral a Mokkában készített interjút, arról kérdezgetve, mit érez most, hogyan lehet így élni, és szerinte figyeli-e az édesanyja odafentről.

Schönstein Sándor, a húsvétkor nyolc éve meggyilkolt fideszes önkormányzati képviselő fia csütörtökön interjút adott a Mokkában. Ebben megerősítette, hogy a korábban a szomszédjukban lakó, az édesanyja otthonában többször is megfordult segédmunkást gyanúsítják Balla Irma meggyilkolásával. Illetve, hogy a rendőrség annak idején elmulasztotta összevetni a gyilkosságot kétszer is beismerő, vallomásait utóbb visszavonó férdi DNS-ét a helyszínen talált mintákkal.

Schönstein elmondta, nem remélte, hogy lassan nyolc évvel az édesanyja meggyilkolása után még lesz érdemi nyom. „A most megvizsgált bizonyítékokat annak idején kellett volna megvizsgálni, de nem vizsgálták meg. Ha ezt megtették volna, akkor eleve el sem ítélnek” – mondta.

Emlékeztetőül: Schönstein kétszer egy évet töltött előzetes letartóztatásban, és bár első fokon tizenkét év fegyházbüntetésre ítélték, nyomozati hibák miatt új eljárást kellett indítani. Ezekről a hibákról is beszélt a Kárász Róbertnek adott interjújában: elmondása szerint például az orvosszakértő először túl nagy időintervallumban határozta meg a gyilkosság valószínűsíthető időpontját, így hiába támasztotta alá több szemtanú, hogy egy szalonnasütésen volt, amikor édesanyját meggyilkolták. Azt sem vizsgálták, miként lehetséges, hogy Balla Irma telefonja az asszony halála után a város egyik végéből a másikba került. A cellainformációk alapján pedig bizonyítható lett volna: a fia azonnal felhívta, amint hazaért.

Schönsteint végül bizonyítottság hiányában mentették fel, de ő szeretné magának azt az erkölcsi elégtételt, hogy egy új eljárás végén kimondják, bűncselekmény hiányában mentik fel. A 36 éves D. Lajosról azt mondta, „ha ezzel a gyilkossággal megvádolják, akkor a tárgyalásán ott akarok lenni, és szeretném tudni, hogy mi történik”. Szemtől szemben egyébként nem érték atrocitások, de tisztában van vele, hogy sokan nem hittek neki. „Akik ismertek, azok végig kitartottak mellettem, bíztak az ártatlanságomban, hiszen ismerték a jellememet, az édesanyámhoz való hozzáállásomat. Azoknak, akik csak érintőlegesen hallottak az ügyről, mondjuk a médiából, és nem rendelkeztek minden információval, nyilván lehettek kétségeik.”

Kárász a maga részéről mindent megtett azért, hogy Balla fia legalább egyszer elsírja magát az interjú alatt. Eleve azzal kezdte a beszélgetést, hogy „először is az érzéseire lennék kíváncsi”, majd folyamatosan tette fel neki az olyan kérdéseket, hogy „hogyan vészelte át” ezeket az éveket (úgy, hogy a családja és a barátai kiálltak mellette), miként él együtt azzal, hogy azt hitték, megölte az édesanyját (pert indít, hogy bűncselekmény hiányában nyilvánítsák ártatlannak, és várja, hogy a valódi gyilkos elítélésével az ő jogi megítélése is változzék). Kárász azért utoljára még eleresztett egy bombakérdést: „az édesanyja figyeli odaföntről az eseményeket?”. Schönstein erre csak annyit mondott, alapvetően tradicionális a világnézete, de fontosnak tartja, hogy édesanyja érdekeit képviselje.

Hogyan úszhatta meg D. Lajos eddig?

D. Lajos, aki kétszer bevallotta Balla Irma meggyilkolását, de mindannyiszor visszavonta a vallomást. Magyar György, Schönstein ügyvédjének elmondása szerint a nyomozóhatóság arra az álláspontra jutott: nem kell figyelembe venni a vallomását.

Tanúként pedig egyébként sem volt kötelessége önmagát terhelő vallomást tenni, és – véli az ügyvéd – az eljárást folytatták, mondván, „ennek az ügynek már van gyanúsítottja, vigyük végig”.

Pedig D.-t a nyomozás kezdeti szakasza óta figyelték, ám az ügyvéd szerint többféle teória volt, és a rendőrség a legegyszerűbbhez ragaszkodott. Tulajdonképpen azon múlt az egész, hogy a nyomozás újraindult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik