Közélet

Több adatunkba engedne belátást Pintér

pintér sándor (pintér sándor)
pintér sándor (pintér sándor)

Elő kell segítenie a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel összefüggő bűncselekmények felderítését, nyomozását - egyebek mellett ez az indok.

A rendőrség bűnügyi célból kezelt adataihoz, valamint az előzetes utasadatokhoz biztosítana hozzáférést a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központnak egy belügyminiszteri javaslat. Pintér Sándor kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek azt a törvénymódosítást, amely a nemzeti utasadat-információs rendszerre, illetve a bűnügyi és rendészeti információcserére vonatkozik – számolt be a hirado.hu.

A dokumentum szerint a központ feladata idén január 1-jétől a légitársaságok által továbbított utas-nyilvántartási adatok kezelése, valamint elemzése és értékelése, összhangban az uniós adatvédelmi előírásokkal. A pontosításokat a tárcavezető azzal indokolta, hogy a rendszernek elő kell segítenie a terrorizmussal és a szervezett bűnözéssel összefüggő bűncselekmények felderítését, nyomozását, illetve a nemzetbiztonságot veszélyeztető törekvések és tevékenységek elhárítását.

A módosítással a központ a rendőrségtől egyedi adatkéréssel a kockázatelemzéskor  “gyanússá” vált személyek beazonosítása érdekében az előzetes utasadatokat is megkapná.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik