Közélet

Vádemelés Hiszékeny ellen

A vád szerint 5 millió forintot kért, hogy egy vállalkozóhoz jutassa egy önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti díját.

A Központi Nyomozó Főügyészség Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő ellen vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt a mai napon vádat emelt a Fővárosi Törvényszéken – közölte a főügyészség a Hír24-gyel.

Emlékeztetnek, hogy a vád szerint 2013. januárjában Hiszékeny Dezső akkori alpolgármester – akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése – közvetítő útján jogtalanul 5 millió forintot kért a saját részére azért, hogy egy, az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a vállalkozónak juttassa. A jogtalan vagyoni előny átadására végül nem került sor, de a törvény szerint a bűncselekmény ettől függetlenül befejezett.

A vádiratban szereplő korrupciós bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – zárul a közlemény.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a vádakra a szocialista politikus azt mondta: nem követett el bűncselekményt, és véleménye szerint az ügyészség politikai megrendelésre cselekszik. Előre megtervezett forgatókönyv szerinti akcióról van szó, amelyben manipulatív eszközöket használnak – tette hozzá Hiszékeny.

Polt Péter legfőbb ügyész júliusban tett indítványt Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztésére vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt. Az Országgyűlés szeptember 15-ei ülésén a képviselők 148 igen szavazattal, 25 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett döntöttek Hiszékeny Dezső szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik