Közélet

Hiszékenyt gyanúsítottként hallgatták ki

Az ügyészség szerint a politikus ötmillió forintot kért azért, hogy egy, az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a megfelelő embernek juttassa.

Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatta ki Hiszékeny Dezső (MSZP) országgyűlési képviselőt hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség.

Az ügyészség közleményében azt írta: a megalapozott gyanú szerint egy vállalkozó megtudta, hogy Budapest XIII. kerületében van egy olyan használaton kívüli üzlethelyiség, amelynek a bérleti jogát az önkormányzat addig nyilvánosan nem hirdette meg. 2013 januárjában Hiszékeny Dezső akkori alpolgármester – akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése – közvetítő útján ötmillió forintot kért azért, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát a megfelelő embernek juttassa. A pénzt a közlemény szerint nem adták át.

Hiszékeny Dezső – akinek mentelmi jogát szeptember 15-én függesztette fel a parlament – a gyanúsítotti kihallgatáson megtagadta a vallomástételt, és a gyanúsítás ellen panaszt jelentett be. Az ügynek további négy gyanúsítottja van, őket a nyomozás korábbi szakaszában szintén valamilyen korrupciós jellegű bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki az ügyészség – olvasható a közleményben.

Polt Péter legfőbb ügyész júliusban tett indítványt Hiszékeny Dezső mentelmi jogának felfüggesztésére vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága szeptemberben határozott arról, hogy a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését javasolja az Országgyűlésnek. Az ülésen meghallgatták Hiszékeny Dezsőt is, és ő is mentelmi joga felfüggesztését kérte. Akkori felszólalásában megismételte, hogy nem követett el bűncselekményt. Szerinte az ügyészség politikai megrendelésre cselekszik, előre megtervezett forgatókönyv szerinti akcióról van szó, amelyben manipulatív eszközöket használnak – értékelte, kijelentve, “az akció célja alig leplezett módon” a közelgő önkormányzati választás eredményének befolyásolása.

Az Országgyűlés szeptember 15-ei ülésén a képviselők 148 igen szavazattal, 25 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett döntöttek Hiszékeny Dezső szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik