Közélet
árnyék (árnyék, )

Pár doboz gyufáért ölték meg kalapáccsal a 92 éves asszonyt

Huszár Krisztina
Huszár Krisztina

újságíró. 2014. 12. 10. 12:57

A kíméletlen testvérpár élete végéig rács mögött marad. Mindketten fellebbeztek.

Mint erőszakos, többszörös visszaesőt, halmazati büntetésként tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a Debreceni Törvényszék azt a testvérpárt, akik tavaly novemberben bementek egy 92 éves, tiszagyulaházai asszony házába és kalapáccsal bántalmazták. Olyan súlyos sérüléseket okoztak neki, hogy az áldozat pár hónappal később meghalt. A vádlottakat a bíróság nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben, valamint magánlaksértésben találta bűnösnek.

A testvérek este 9 óra körül törték rá az ajtót az egyedül élő asszonyra. Egy átivott este után indultak neki, hogy pénzt és ékszereket szerezzenek. Miután bejutottak a házba, előbb a konyhát kutatták át, ahol összesen 16 doboz gyufát sikerült összeszedniük. Az idős lakó akkor riadt fel, amikor a támadók bementek a szobájába. Egyikük mindenáron ki akarta belőle szedni, hogy hol tartja az értékeit, ám ez nem sikerült, így kalapáccsal fejbe verte, majd ököllel tovább bántalmazta. A néni eszméletét vesztette, ilyen állapotban hagyták őt ott a vádlottak. Útközben az 1400 forint értékű zsákmány egy részét elhagyták, a maradékot a rendőrök megtalálták náluk.

Az áldozatra fia bukkant rá másnak reggel, ekkor már életveszélyes állapotban volt.  Soha többé nem nyerte vissza az eszméletét, lélegeztetőgéppel tartották életben, 2014 márciusában azonban tüdőgyulladást kapott és szívelégtelenségben elhunyt. A szakértő megállapította, hogy a vádlottak brutális bántalmazása vezetett a halához, éppen ezért a halált okozó testi sértésre vonatkozó védekezést a bíróság nem fogadta el.

A Debreceni Törvényszék büntetőtanácsa elvetette azt a védekezést is, miszerint a vádlottak lakatlannak hitték a házat. Lakatlan házba ugyanis nem mentek volna fejszével és kalapáccsal felfegyverkezve. A helyszíni tárgyalás emellett azt is igazolta, hogy érzékelniük kellett a szobában a fényt, hallaniuk kellett a rádiót, és látniuk kellett az ágyában fekvő asszonyt is. Az áldozat egyébként azért vehette észre későn a betolakodókat, mert koránál fogva a látása és a hallása is gyengébb volt. Egyébként nem volt beteg, faluszéli házában képes volt magát és háziállatait is ellátni, nem akart otthonából fiaihoz költözni.

A törvényszék megállapította azt is, hogy a testvérek nem tervezték, hogy ölni fognak, az elsőrendű vádlottnál azonban „elszakadt a cérna”, indulatait pedig ittas állapota csak tovább fokozta. A vádlottak mindegyike erőszakos, többszörös visszaeső, egyebek mellett rablás, testi sértés és személyi szabadság megsértése miatt voltak már büntetve, így a törvény értelmében nem bocsáthatók feltételes szabadlábra, vagyis soha többé nem hagyhatják el a fegyintézetet.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség tudomásul vette a határozatot, a vádlottak és védőik azonban fellebbeztek és kérték az eltérő minősítés, a halált okozó testi sértés megállapítását. A másodfokú tárgyalásig mindketten előzetes letartóztatásban maradnak – tudtuk meg a Debreceni Törvényszék sajtóosztályától.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Kijini Primary School students learn to float, swim and perform rescues on Tuesday, October 25, 2016 in the Indian Ocean off of Mnyuni, Zanzibar.
—
Daily life in the Zanzibar Archipelago centers around the sea, yet the majority of girls who inhabit the islands never acquire even the most fundamental swimming skills. Conservative Islamic culture and the absence of modest swimwear have compelled community leaders to discourage girls from swimming. Until now.

For the past few years, the Panje Project has made it possible for local women and girls to get into the water, not only teaching them swimming skills but aquatic safety and drowning prevention techniques. The group has empowered its students to teach others, creating a sustainable cycle. Students are also provided full-length swimsuits, so that they can enter the water without compromising their cultural and religious beliefs.

While the wearing of full-length swimsuits may be seen as subjugation, donning one in order to learn a vital life skill, which has long been and would otherwise be forbidden, is an important first step toward emancipation. Education — whether it be in or out of the water — serves as a springboard providing women and girls the empowerment and tools with which to claim their rights and challenge existing barriers.

The rate of drowning on the African continent is the highest in the world. Still, many community leaders have yet to warm up to the idea of women and girls learning to swim. The swimming lessons challenge a patriarchal system that discourages women from pursuing things other than domestic tasks. It is this tension of the freedom one feels in and under water juxtaposed with the limitations imposed upon Zanzibari women that is at the heart of this series.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.