Közélet

Pár doboz gyufáért ölték meg kalapáccsal a 92 éves asszonyt

árnyék (árnyék, )
árnyék (árnyék, )

A kíméletlen testvérpár élete végéig rács mögött marad. Mindketten fellebbeztek.

Mint erőszakos, többszörös visszaesőt, halmazati büntetésként tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a Debreceni Törvényszék azt a testvérpárt, akik tavaly novemberben bementek egy 92 éves, tiszagyulaházai asszony házába és kalapáccsal bántalmazták. Olyan súlyos sérüléseket okoztak neki, hogy az áldozat pár hónappal később meghalt. A vádlottakat a bíróság nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölésben, valamint magánlaksértésben találta bűnösnek.

A testvérek este 9 óra körül törték rá az ajtót az egyedül élő asszonyra. Egy átivott este után indultak neki, hogy pénzt és ékszereket szerezzenek. Miután bejutottak a házba, előbb a konyhát kutatták át, ahol összesen 16 doboz gyufát sikerült összeszedniük. Az idős lakó akkor riadt fel, amikor a támadók bementek a szobájába. Egyikük mindenáron ki akarta belőle szedni, hogy hol tartja az értékeit, ám ez nem sikerült, így kalapáccsal fejbe verte, majd ököllel tovább bántalmazta. A néni eszméletét vesztette, ilyen állapotban hagyták őt ott a vádlottak. Útközben az 1400 forint értékű zsákmány egy részét elhagyták, a maradékot a rendőrök megtalálták náluk.

Az áldozatra fia bukkant rá másnak reggel, ekkor már életveszélyes állapotban volt.  Soha többé nem nyerte vissza az eszméletét, lélegeztetőgéppel tartották életben, 2014 márciusában azonban tüdőgyulladást kapott és szívelégtelenségben elhunyt. A szakértő megállapította, hogy a vádlottak brutális bántalmazása vezetett a halához, éppen ezért a halált okozó testi sértésre vonatkozó védekezést a bíróság nem fogadta el.

A Debreceni Törvényszék büntetőtanácsa elvetette azt a védekezést is, miszerint a vádlottak lakatlannak hitték a házat. Lakatlan házba ugyanis nem mentek volna fejszével és kalapáccsal felfegyverkezve. A helyszíni tárgyalás emellett azt is igazolta, hogy érzékelniük kellett a szobában a fényt, hallaniuk kellett a rádiót, és látniuk kellett az ágyában fekvő asszonyt is. Az áldozat egyébként azért vehette észre későn a betolakodókat, mert koránál fogva a látása és a hallása is gyengébb volt. Egyébként nem volt beteg, faluszéli házában képes volt magát és háziállatait is ellátni, nem akart otthonából fiaihoz költözni.

A törvényszék megállapította azt is, hogy a testvérek nem tervezték, hogy ölni fognak, az elsőrendű vádlottnál azonban „elszakadt a cérna”, indulatait pedig ittas állapota csak tovább fokozta. A vádlottak mindegyike erőszakos, többszörös visszaeső, egyebek mellett rablás, testi sértés és személyi szabadság megsértése miatt voltak már büntetve, így a törvény értelmében nem bocsáthatók feltételes szabadlábra, vagyis soha többé nem hagyhatják el a fegyintézetet.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség tudomásul vette a határozatot, a vádlottak és védőik azonban fellebbeztek és kérték az eltérő minősítés, a halált okozó testi sértés megállapítását. A másodfokú tárgyalásig mindketten előzetes letartóztatásban maradnak – tudtuk meg a Debreceni Törvényszék sajtóosztályától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik