Közélet

Újratöltik a húsklopfolós szigethalmi feleséggyilkos perét

Az ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú életfogytigos ítéletet, és új eljárásra kötelezték az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszéket. G. B 2011-ben rablógyilkosságnak próbálta beállítani a tettét.

A Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs által vezetett tanácsa szerint abszolút eljárási szabálysértés nem történt, de a tényállás részbeni felderítetlensége és az indoklási kötelezettség megsértése miatt kialakult hiányosságokat a másodfokú eljárásban nem lehet pótolni. Az ítéletet ezért hatályon kívül helyezték, a törvényszéket pedig új eljárás lefolytatására kötelezték – ismertette a határozatot a táblabíróság szóvivője.

Mindkét oldal fellebbezett

Fórizs Ildikó emlékezetett rá, hogy az első fokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék januárban G. B.-t emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy legkorábban huszonöt év után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész a legkorábbi feltételes szabadságra bocsáthatóság időpontjának későbbi meghatározásáért, a vádlott és védője pedig – bizonyítottság hiányára hivatkozva – felmentésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és házastársa jó anyagi helyzetben volt. A férfi Ráckevén élő családja kifejezetten jómódú volt, édesapja – akinek jól menő fővárosi porcelánüzlete volt – biztosította gyermekei megélhetését is, olyannyira, hogy a vádlottnak nem kellett dolgoznia. G. B. felesége egy örökölt ingatlan eladása után Tökölön vásárolt lakást, majd amikor Szigethalomra költöztek eladta, és az árát részben értékpapírokba fektette.

Húsklopfolóval ütötte a fejét

A házaspár kapcsolata 2005-ben kezdett megromlani. Miután a vádlott apját egy büntetőügy miatt letartóztatták, anyagi gondjaik lettek, a feleség pedig nem akarta saját örökségéből pénzelni férje szüleit. Közben a férjnek új kapcsolata alakult ki, ezért úgy döntöttek, hogy elválnak. A vádlottban pedig már ekkor felmerült, hogy miként lehetne a feleségétől végleg megszabadulni, megszerezve a lakását és a vagyonát.

A férfi eltervezte, hogy az asszonyt a szigethalmi lakásban fogja megölni, és rablógyilkosságnak álcázza tettét. 2011 decemberének végén egy éjjel bement a házba, és húsklopfolóval addig ütötte az alvó asszony fejét, amíg meg nem győződött arról, hogy nem mozdul. Ezután feldúlta a lakást, majd a házat bezárva távozott. Két nap múlva tért vissza, eljátszotta, hogy ő fedezte fel a holttestet, és értesítette a mentőket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik