Közélet

Bírói ítéletekkel üzleteltek

Egy gazdag vállalkozó fizetett azért, hogy olcsóbban megússzon egy csalási ügyet. A kérdés leginkább az, hogy a bírói ítélet megváltoztatását ígérő csapatnak valóban volt-e lehetősége a megvesztegetésre – írja a Népszabadság. Egy ismert színész is érintett lehet az ügyben.

Dr. K. Sándor 2012 szeptemberében kereste meg az ismert lótenyésztőt, V. Tamást, hogy „némi anyagi ellenszolgáltatás fejében” kapcsolatain keresztül el tudná érni, hogy az ellene folyó büntetőügyben szabadlábon védekezhessen. Sőt, a későbbiekben jó eséllyel azt is, hogy az ügy számára kedvezően, felmentő ítélettel záruljon – derül ki a Népszabadság cikkéből.

Producerkedett is Dr. K.

Dr. K. azzal áltatta, hogy jó barátja egy országosan ismert, befolyásos színésznek, aki viszont jó ismerőse az egyik egykori főbírónak, rajta keresztül pedig „oda lehetne szólni a V. ügyében eljáró bírónak”. A vállalkozó 2012. október 4. és 2013. szeptember 13. között 16 alkalommal összesen 69 millió 190 ezer forintot, valamint tízezer eurót adott át személyesen dr. K.-nak, illetve egy ízben egy közvetítőnek.

A Népszabadság megkereste az országosan ismert színészt is. Ügyvédje válaszolt a nevében. Eszerint egy évvel ezelőtt egy készülő film producereként ismerte meg dr. K.-t, volt pár próbaforgatás is, majd a producer eltűnt. Barátságról beszélni kettejük esetében erős költői túlzás – tette hozzá.

Ettől persze még a háttérben akár össze is játszhattak volna, de akik mind a két bírót ismerik, egybehangzóan állítják: egyik sem megvehető, ráadásul korábban nyilvánosan összecsaptak, és azóta szóba sem állnak egymással.

Nem derült ki, hová vitte a pénzt

V. Tamás egy darabig hiszékenyen fizetett, majd 2013 augusztusa és októbere közt titokban több, dr. K.-val folytatott beszélgetését is magnóra vette. Miután a rendőrség a csalási ügyben lekapcsolta V. Tamást, az átvert vállalkozó átadta a felvételeket, majd a pénzt a csalóknak, hogy adja át a megvesztegetendő bírónak. A rendőrség pedig követte Dr. K.-t, Budapest határában elfogták, mielőtt kiderült, hogy kivel találkozott volna.

Néhány héttel később ugyanakkor az ügyészség őrizetbe vett egy fiatal ügyvédet, P. Bálintot. Állítólag dr. K. nem a bírónak, hanem neki vitte volna a V. feleségétől átvett milliókat. P. Bálint ügyvédként részt vett V. Tamás védelmében, majd dr. K. védőjeként is feltűnt az ügyben.

Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség korrupciós ügyekben illetékes szóvivője csak annyit mondott a Népszabadságnak, hogy a főügyészség „vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés” gyanújával folytat eljárást három személy ellen. Közülük már csak V. Tamás van előzetes letartóztatásban. Színészről, főbíróról a nyomozó főügyészség illetékese nem beszélt.

A védők nyomozása és hangfelvételeik szerint azonban dr. K., és az ifjú ügyvéd, P. Bálint csak egy-egy csavar egy gépezetben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik