Nagyvilág

A korrupcióellenes ügyészség vizsgálja az RMDSZ szenátorát

Többrendbeli hivatali visszaélés és többrendbeli csalás miatt vizsgálatott indított Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Hargita megyei szenátora ellen a román korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vizsgálatról pénteki kihallgatása után maga Tánczos számolt be a sajtónak. Elmondta: gyanúsítotti minőségben válaszolt az ügyészség kérdéseire egy 2005-2006-os üggyel összefüggésben, ebben az időszakban az Állami Birtokok Ügynökségének (ADS) elnöki tisztségét töltötte be.

Tánczos Barnát és hivatali utódját, Daniel Dragant többrendbeli hivatali visszaéléssel és többrendbeli csalással gyanúsítják. Az ügyészség szerint a hivatal vezetői törvénytelenül minősítettek visszaszolgáltathatónak egyes, Bukarest határában fekvő telkeket, ezzel 16 millió lej (1,12 milliárd forint) kárt okoztak a Baneasai Gyümölcstermesztési Kísérleti Állomásnak.

Tánczos 2012 óta tagja a román parlament felsőházának, korábban kormányzati tisztségeket töltött be az RMDSZ megbízásából. 2005-től 2007-ig volt az Állami Birtokok Ügynökségnek az elnöke. 2007-től 2009-ig a Szállításügyi Minisztériumban, 2010 első felében a Területfejlesztési és Turisztikai Minisztériumban, majd 2010 júliusától 2011-ig a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztériumban volt államtitkár. 2008 és 2011 között a romániai Jégkorong Szövetség elnöki tisztségét is betöltötte.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik