Közélet

Négy évet kapott a kislánnyal erőszakoskodó hajdúnánási férfi

A férfi a gyerek kezét a nemi szervére húzta, miután felcsalta magához. A pszichológusok szerint kizárt, hogy a lány hazudott.

Másodfokon is négy év börtönt kapott az az 54 éves férfit, aki egy parkból csalt elegy 13 éves kislányt, majd szexuálisan molesztálta. A vádlottat szemérem elleni erőszakban találta bűnösnek a Debreceni Törvényszék.

Ahogy arról már beszámoltunk, az eset 2012 áprilisában történt Hajdúnánáson. A férfi egy parkban sétáltatta kutyáját, amikor találkozott a 13 éves lánnyal és annak két barátjával. A társaság felfigyelt az ebre, aranyosnak találták, ezért odamentek hozzá majd szóba elegyedtek a gazdájával. Egyikük nevében cigarettát kértek az ismeretlen alaktól, aki azt válaszolta, hogy a lakásában tud nekik adni. Így indult el a kislány és a vádlott a férfi otthonába, ahol “Pista bácsi” szexuális célozgatásokat tett. A gyerek visszautasította, és közölte, hogy távozik.

Ugyanígy reagált arra is, amikor a férfi megfogta a mellét, majd erőszakkal az ágyra ültette, letolta a nadrágját és a kezét a nemi szervéhez húzta. A gyerek ekkor ismét azt mondta, el szeretne menni. A férfi nem tartotta vissza, mi több, közölte, hogy igyekezzen, mert a felesége lassan hazaérhet a boltból. A kislány az eset után azonnal beszámolt barátainak a történtekről, másnap pedig édesapjával feljelentést tettek a rendőrségen.

A törvényszék szerint első fokon eljáró Hajdúböszörményi Járásbíróság megalapozott tényállást állapított meg és a büntetés mértéke is arányos volt. A bíró indoklásában kiemelte, három pszichológus szakértő is egybehangzóan igazolta, hogy a kislány szavahihetőségéhez nem férhet kétség, hazudozásra, fantáziálásra nem hajlamos. Vizsgálataik alatt bebizonyosodott, hogy a gyerek igazat mond. A tanácsvezető bíró arra reagálva, hogy miért csak az eset másnapján tettek feljelentést a rendőrségen, azt mondta, a szakértők is megerősítették, hogy a szexuális bűncselekmények áldozataiban hatalmas bűntudat alakul ki, többségük saját magát is okolja a történtekért, ezért nem csak kislányok, de felnőtt nők sem mernek azonnal beszámolni az esetről.

A Debreceni Törvényszék a gyerek vallomására és a vádlott következetes tagadására utalva hangsúlyozta azt is, hogy a vádlott védekezését semmilyen bizonyíték nem támasztotta alá. Emellett nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy egy ilyen bírósági eljárás nemcsak a vádlott, hanem az áldozat számára is komoly megpróbáltatást jelent, így a kislány biztosan nem vállalta volna, ha nem történt molesztálás.

Az új Btk. egyébként a 18 év alattiakat érintő szexuális erőszak bűntettét súlyosabban bünteti, 5-10 évig terjedő szabadságvesztés jár érte. Miután ez kedvezőtlenebb lett volna a vádlott számára, így esetében a régi Btk. rendelkezéseit kellett alkalmaznia a bíróságnak – tájékoztatott Debreceni Törvényszék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik