Közélet

Firkálásért előállítás és vetkőztetés a VIII. kerületben

Az önkormányzati választásokat megelőző hétvégén, október 10-én a VIII. kerületben rongált meg egy fideszes plakátot egy férfi és egy nő, akiket igen gyorsan elő is állított a helyi kapitányság. Az index.hu információi szerint a rongálókat közel 4 órán keresztül faggatták, fehérneműre vetkőztették.

A két firkáló este 10 körül, a Teleki tér és a Kun utca sarkán lévő fideszes választási plakátot rongálta meg, amit a térfigyelő kamerák segítségével azonnal észre is vettek a kerületi rendőrkapitányságon. A két személyt elő is állították, saját bevallásuk szerint a cselekmény és a rendőrök kiérkezése között másfél perc telt el. Az Index.hu-nak nyilatkozó érintettek szerint a rendőrök a firkálást helytelenítő megjegyzések közepette elkérték az irataikat, majd kicsivel később közölték, hogy be fogják őket vinni a rendőrségre. A rajtakapott firkálók rákérdeztek a bevitel okára, a rendőrök szerint bűncselekményt követtek el, azonban a bűncselekmény megnevezésekor találgattak: becsületsértést, garázdaságot, rágalmazást emlegetettek.

Alsónadrágot térdig

A rendőrségen kaptak választ kérdésükre: kisebb kárt okozó rongálással gyanúsítják őket. Az előállított nőt fehérneműre vetkőztették ruházata átvizsgálásához, jegyzőkönyvbe vették a nála lévő dolgokat. A nő bevallása szerint míg őt vizsgálták, férfi társa a fogda előtt az intézkedő rendőrrel maradt, a férfi elmondása szerint a rendőr célja az volt, hogy megfélemlítse, elviselhetetlen cellatársakat, bíróságot, hosszú ügyintézést, rengeteg pénzkidobást emlegetett. Többször is a tudomására hozta, hogy neki eszébe sem jutott volna a firkálás, többek közt bolti lopáshoz hasonlította a tettet. Szóba hozta, hogy a “gyanúsítottaknak” több joguk van, mint egy “normál civilnek”, szidta a jogvédő szervezeteket is. Miután a nőt elvezették egy cellába, a férfit is átkutatták, ehhez alsónadrágját a térdéig le kellett húznia, majd őt is egy cellába vitték.

Nem rajta múlt

A kihallgatást végző rendőr saját bevallása szerint megelégedett volna egy 50 ezer forintos csekk kiállításával, állítása szerint a közelgő választások miatt sikerült így az intézkedés. A nő ügyvéd hiányára hivatkozva nem tett vallomást, a férfi viszont néhány szóban igen.

Fazekas Tamás, az érintettek ügyvédje a portálnak elmondta: törvénysértőnek tartják a rendőri intézkedést, „mivel ha valaki egy választási kampány idején egy politikai plakáton fejezi ki a véleményét ilyen módon, annak bele kell férnie a szabad véleménynyilvánításhoz való jogba”. Az ügyvéd szerint ha az előállítás jogosságát el is ismernék, a vetkőztetésnek akkor sem volt jogalapja.

Ahogyan korábban megírtuk: 300 millió forintért építették ki a VIII. kerület kamerarendszerét, amely azért is különleges, mert felismeri a bűnözők arcát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik