Közélet

Felismerik a bűnözőket a józsefvárosi kamerák

Állami és kerületi forrásból építik ki VIII. kerületi a térfigyelőkamera-rendszert. A 300 millió forintos rendszer a járókelőkét nem, csak a bűnözők arcát ismeri fel.

Az elmúlt évben a közbiztonság javítását célzó kamerarendszer kivitelezésére 220 millió forintos támogatást nyertek el a Belügyminisztériumtól. A műszaki tartalom felmérése után kiderült, hogy a kerület teljes lefedettségét biztosító a Nemzetbiztonsági Szakszolgálathoz és a rendőrséghez bekötött térfigyelő kamerarendszer kivitelezése, annak szoftver- és hardverigénye várhatóan bruttó 294 millió forintos összeget jelent. A 220 millió forintos támogatáson felül szükséges 75 millió forintot a Józsefvárosi Önkormányzat saját forrásból állja – számolt be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt Kocsis Máté, a kerület polgármestere.

Ehhez viszont arra van szükség, hogy a nemzetbiztonsági bizottság által korábban engedélyezett közbeszerzési mentesítés 250 millió forintos értékhatárát megemeljék. Kocsis Máté az értékhatár 300 millió forintra való emelését kérte a bizottságtól. Így valósulhat meg változatlan műszaki tartalommal a beruházás, amelyet az önkormányzat még idén nyáron szeretne végrehajtani – tette hozzá a polgármester. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke és Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja azt kérdezte, hogy a tervezett – arcfelismerésre is képes – rendszer adatvédelmi, illetve az állampolgárok személyhez fűződő jogai tekintetében megfelel-e a jogszabályoknak.

Kocsis Máté erre reagálva elmondta, hogy az arcfelismerő rendszer Magyarországon egyelőre nem működő technika. Ezért ha a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat megvalósítja a beruházást, a kamerarendszer arcfelismerő része egy első körben 12-15 kamerát érintő, fél-egy éves tesztüzemmóddal indul. A polgármester egyúttal leszögezte: tévhit, hogy a kamerák majd minden magyar állampolgárt felismernek. Nincs olyan adatbázis Magyarországon, amelyben arcról tartják nyilván a magyar állampolgárokat. A járókelőket nem, csak azokat tudja majd felismerni a rendszer, akik a bűnügyi nyilvántartásban között személyként szerepelnek – hangsúlyozta a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik