Belföld

Kiűzték Józsefvárosból a tűcserét

Az önkormányzat felmondta az együttműködést, tüntetés is volt a tűcsereprogram ellen. A Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány elhagyja a VIII. kerületet.

A Kék Pont tűcsereprogramja arról szólt, hogy az injekciós drogokat használóknak steril tűt biztosítottak, hogy csökkentsék a fertőzésveszélyt. Mint honlapjukon írják, a nem közterületi drogszemét begyűjtését, a rejtett droghasználók felkutatását is vállalták, ehhez képest a kerületi önkormányzat az utcai droghulladék begyűjtését kérte számon rajtuk, majd arra hivatkozva, hogy ez nem történt meg, az együttműködést felbontották.

Egy korábban ismeretlen civilszervezet, az Orczy Egyesület is a Kék Pont elé vonult tüntetni. A tüntetésen kerületi politikusok is felbukkantak, az egyesület nem volt hajlandó párbeszédre a Kék Pontosokkal. Eközben drasztikusan megemelték a tűcsereprogram helyiségének bérleti díjait, mely az alapítvány szerint a környék adottságait figyelembe véve irreálisan magassá vált.

A Kék Pont arról is beszámol, hogy tevékenysége során HIV pozitív klienst is sikerült kiszűrniük, a megfelelő AIDS-prevencióhoz azonban legalábbis nem a működést ellehetetlenítő önkormányzati támogatásra lenne szükség. „Ilyen körülmények között nem tudtunk tovább felelős és biztonságos munkát végezni” – közölte a szervezet.

A Kék Pont a továbbiakban Ferencvárosban és Békásmegyeren folytatja munkáját drogambulanciáin.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik